Veličina slova

A- A A+

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ ЛОЗИНКУ?

*

Расадник

Једна од делатности НП Тара је и расадничка производња. Расадник је настао првенствено из потребе производње садница за пошумљавање и налази се на две локације, у Бајиној Башти и на Калуђерским Барама на Тари. Расадник у Бајиној Башти има површину од 1 ха и налази се на надморској висини од 250 м, а расадник на Тари има површину од 6 ха и смештен је на око 1000 м надморске висине. 

Делатност расадника Расадник у Бајиној Башти се бави производњом садница четинара (смрча, јела, бели бор, оморика) за пошумљавање и производњом декоративних врста (линцура, хељада, кантарион, вранилова трава, хајдучка трава, боквица, валериана). Расадник на Тари се бави производњом садница четинара (смрча, јела, бели бор, оморика) за пошумљавање и плантажним гајењем лековитог биља.

Расадник на Тари поседује сушару за лековито биље . То је монтажна сушара, капацитета 1000 кг шљиве. Поред основне намене сушења лековитог биља она је предвиђена да буде и трушница која је наравно регистрована. 

 

Линцура у НП Тара

У расаднику Калуђерске баре под контролом производње од стране Института за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић“ из Београда 2002. године је започета је плантажна производња жуте линцуре Gentiana lutea. Ова врста је аутохтона за ово подручје и некада је красила ливаде Таре, али због изузетне лековитости и прекомерног коришћења искорењена је из природе. Ове године затворен је производни циклус и у октобру  је са две огледне површине произведено и у сопственој сушари осушено 260 кг корена жуте линцуре.

Такође, у расаднику се производе и саднице линцуре различите старости и величине као и семе линцуре.

 

 

ИЗ НАШЕ ПОНУДЕ ПОСЕБНО ИЗДВАЈАМО:

Производ

Хељда семе

Линцура семе

Линцура  једногод. садница

Линцура  двогод. садница

Линцура-корен

Линцура-корен

 

ЦЕНОВНИК САДНОГ МАТЕРИЈАЛА

 

Више информација може се добити од Небојше Митровића, руководиоца Службе гајења и заштите тел. 064/84 75 226 и Бранке Спасојевић, пословође расадника 064/84 75 218.

У СУСРЕТ ПРИРОДИ, Национални Парк ТАРА
ВРХ latinica | ћирилица