Veličina slova

A- A A+

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ ЛОЗИНКУ?

*

Ухваћен и маркиран до сада највећи медвед

У недељу 1. маја, на Васкрс, безбедно је ухваћен, маркиран и пуштен  назад у природу 11 медвед у Националном парку Тара.

Само два дана по маркирању медведа Добривоја ухваћен је и други старији и знатно крупнији мужјак. Ово је до сада највећи ухваћени медвед на Тари и у Србији тежак 215 кг и стар 8 до 9 година. Као доминантан мужјак у пуном полном нагону добио је име Дракче по јунаку из популарне домаће ТВ серије.

И овај медвед је маркиран микрочипом и сателитском огрлицом уз помоћ којих ће се пратити њихово кретање у наредне две године. У овом моменту Стручњаци српског тима за мониторинг прате кретање рекордна 4 медведа (сви су мужјаци), а од тога су три са Таре. Никада до сада није истовремено праћено кретање 4 јединке, односно 3 на Тари (што је такође рекорд). Са активностима на мониторингу се наставља и у наредном периоду и за лето је планирано хватање следеће две јединке. 

Пројекат праћења и заштите мрких медведа спроводи Биолошки факултет из Београда у сарадњи сa Националним парком Тара, Природњачким музејом из Београда и уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Тренутне активности се реализују у оквиру регионалног пројекта "Заштићена подручја за природу и људе" који имплементира Светски фонд за природу - WWF.

Десетогодишње сателитско праћење медведа на Тари и као и праћење помоћу фото-замки, дало је стручњацима Тима за мониторинг Биолошког факултета и НП Тара обиље података за њихову даљу заштиту и опоравак ове популације у Србији.

У СУСРЕТ ПРИРОДИ, Национални Парк ТАРА
ВРХ latinica | ћирилица