• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

У Националном парку Тара реализован је пројекат ”Тара за све” који има за циљ да допринесе одрживом развоју овог заштићеног добра кроз унапређење туристичких садржаја и израду "Бизнис плана за одрживо финасирање подручја НП Тара". Финансирање пројекта је обезбеђено у оквиру гранта УНДП/ГЕФ "Подршка одрживом финансирању система заштићених подручја у Србији". Поред унапређења туристичких садржаја пројекат има и наглашену социјалну димензију, јер је омогућити већу приступачност особама са са посебним потребама Националном парку Тара.

Пројектним активностима на подручју НП Тара додати су нови туристички садржаји: прва едукативна стаза у Србији, у заштићеном подручју која је универзалног дизајна, односно прилагођена и лицима са посебним потребама, и бициклистичка рута "Царска Тара".

 

 

Стаза универзалног дизајна “Совина шумска учионица”

Локација: Митровац, НП Тара

Дужина стазе: 400 м

Ширина стазе: 1,8 м

Површина: ~ 900 м2

“Совина шумска учионица“ је осмишљена као локалитет где се сви посетиоци без ограничења могу одмарати и кроз едукативне табле научити о природним вредностима Парка. Стаза се налази у шуми смрче и јеле у близини Дечијег одмаралишта Митровац на Тари и Центра за посетиоце НП Тара.

Прилагођеност особама са посебним потребама се огледа кроз тврду подлогу стазе, нагиб 2-5 %, дрвени мобилијар универзаног дизајна, тактилне табле и 3 улаза са асфалтних површина. Стаза је опремљена са пет одморишта са 5 клупа, 5 сетова столова са клупама и 6 едукативно-интерактивних табли.

Велику помоћ на пројектовању и уређењу стазе смо имали од Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Едукативно-интерактивне табле

Теме тактилних табли су трагови животиња на Тари (вука, медведа, дивокозе, видре) и облици листова и плодова карактеристичних врста дрвећа (храст, јавор, јасен, буква). Табле су урађене на дрвету у дуборезу са називима врсте исписаним на месинганим плочицама на Брајевој азбуци.

Такође, постављена је и табла са тактилним рељефом Националног парка Тара на којој посетиоци могу упознати најзначајније локалитете у Парку. 

Едукативне табле су посвећене птицама Таре, биљкама и шумама-дрвећу Таре. Ове значајне врсте су представљене сликама и прикладним текстом.

 

БИЦИКЛИСТИЧКА РУТА "ЦАРСКА ТАРА"

Путања: Калуђерске баре - Добро поље - Љуто поље - Танкосин Гроб - Митровац - Растиште - Перућачко језеро - Перућац 

Дужина: 42 км

Најнижа висина: 236 мнв

Највиша висина: 1287 мнв

Висинска разлика:1051 м

Укупан успон: 1737 м

Укупан спуст: 2537 м

Апсолутни успон: -800 м

Планина Тара није случајно названа „царицом“ међу планинама у Србији. Ако желите да је видите уздуж и попреко, онда је баш царски пут најбољи избор. На потезу Калуђерске баре - Митровац - Растиште - Перућац, дугом 42 км, видећете најлепша и најразноврснија блага Таре. Током вожње, уживаћете у погледу на простране, питоме ливаде са понеким високим бором на осами, густу прашуму, литице од којих застаје дах, и неизоставно, реку Дрину и Перућачко језеро. Путања је богата видиковцима одакле очима бива доступно и оно што је јако далеко. Укупан успон на овој рути је 1731 м, а укупан спуст 2537 м. Првих 15 километара руте, до Танкосиног гроба, претежно је у благом успону , а потом почиње спуштање. Руту је могуће возити и у супротном смеру, само што је тада знатно теже, па вам је потребна веома добра кондиција, док је за основни смер довољна просечна кондиција бициклисте. Рута је предвиђена као целодневна; просечном рекреативном бициклисти потребно је око осам часова да је пређе. Не постоје технички захтевне деонице. Подлога је 65% макадам,  а остало је асфалт.

Овде можете преузети gps track за руту "Царска Тара".

 У склопу овог пројекта НП Тара је добио и 5 бицикала са заштитном опремом, који се могу изнајмити у Центру за посетиоце на Митровцу.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм