• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

 

Овогодишњи Светски дан вода обележава се под мотом „Вода и енергија“, са циљем показивања позитивних аспеката везе између воде и енергије као и начина на који се она може боље и делотворније искористити сарадњом свих заинтересираних страна.

 

На конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED) 1992. године предложено је да се 22. март одреди као датум којим ће се  сваке године обележавати међународни дан слатких вода. Скупштина Уједињених нација прихватила је тај предлог и почев од 1993. године овај дан се обележава скретањем пажње и наглашавањем различитих аспеката  слатких вода.

Слатководни ресурси на нашој планети су ограничени, а потребе за њима су све веће. Више од милијарду људи нема приступ чистој води за пиће. Такође, реке, језера и влажна станишта су најугроженија станишта на свету. Ово је алармантно, јер слатководна станишта имају виталну улогу у очувању биолошке разноврсности и самог живота.

Овогодишњи мото “Вода и енергија” указује на аспект производње и преноса енергије, што подразумева коришћење водних ресурса, посебно за хидроелектране, нуклеарне и термалне изворе енергије. Већа потражња за ограниченим залихама воде ствара све већи притисак на произвођаче енергије (из водних ресурса) да траже алтернативне изворе енергије у другим обновљивим изворима енергије.

ЈП "Национални парк Тара" овај датум обележава постављањем и отварањем изложбе Народног музеја из Ужица и Етнографског музеја из Београда "Лековити и чудотворни извори".Изложба у Центру за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти ће бити отворена од 21. до 28. марта.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм