• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Најпознатија светска акција WWF-а „Сат за нашу планету“ у коју се укључују појединци, организације, институције и компаније са циљем да пошаљу снажну поруку како је могуће предузети нешто по питању ублажавања климатских промена и ове године биће одржана 29. марта у 20:30h, када ће на тачно сат времена, школе, јавне институције, шопинг центри и споменици широм Србије и света искључити расвету и тиме послати снажну поруку да је могуће нешто урадити по питању ублажавања климатских промена.

Национални парк Тара од 2009. године пригодним активностима прати ову акцију. Ове године je дељен промотивни материјал WWF-а у Центрима за посетиоце НП Тара. Путем wеб страница и друштвених мрежа позивамо јавност да се укључи у акцију, а у својој Управној згради у центру Бајине Баште ћемо искључити расвету. Такође, акцију ће ове године подржати и Општина Бајина Башта и Дирекција за изградњу града тако што ће искључити јавну расвету на сат времена.

Иницијатива Сат за нашу планету настала је 2007. године у Сиднеју, а већ 2009. и Србија се прикључила овој манифестацији. Прошле године кампању је подржало преко 2 милијарде људи из 154 земље и преко 7000 градова, док се у Србији прикључило 60 градова и општина, као и бројне школе, компаније и организације цивилног друштва.

Од 2007, па до данас, „Сат за нашу планету“ постао је глобални годишњи догађај, који је 2012. године доживео и своју ванплантерану димензију када је астронаут Андре Куиперс посматрао гашење светала са Међународне свемирске станице. „Сат за нашу планету“ сваке године организује се крајем марта, што се приближно поклапа са равнодневницом, јер је тада већина градова у мраку док се акција “креће” око Земље. 

Акцију је ове године подржало Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Градска управа Града Београда, Градска управа Града Новог Сада као и бројне организације, компаније, школе и појединци.

Укључи се – Искључи се!

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм