• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Претходних година изражене климатске промене, екстремно високе температуре и суше током лета, али и неуобичајено обилне падавине током зиме и пролећа, условиле су сушење стабала у Националном парку Тара, посебно стабала на плитком и скелетном земљишту.

Као последица суше јавила се велика бројност сипаца поткорњака, као једне од највећих штеточина за шумска стабла када ступе у пренамножење. Какву опасност поткорњаци представљају за шуму говори податак да за две-три недеље 100 до 200 оваквих јединки може да осуши једно столетно стабло.

Захваљујући донацији Норевешке амбасаде и подршци Шумарског факултета из Београда, Национални Парк Тара је набавио и поставио 1200 феромонских клопки за сузбијање ових инсеката. Клопке се мењају сваких седам дана и прати се бројно стање поткорњака. Најважније је да се спречи прво ројење, крајем марта - почетком априла. После тога следе још два ројења, следеће је у другој половини јуна и треће, у нижим пределима, крајем августа. Први резултати ће бити доступни почетком маја.

НП Тара апелује на све посетиоце, туристе, мештане да, уколико наиђу на ове клопке, не покушавају на било који начин да их злоупотребе, јер ће на тај начин довести у питање опстанак неколико стотина стабала на подручју Националног парка.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм