• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Бриони, у Хрватској, је од 14. до 17. маја одржан 3. IRF европски тренинг семинар ренџера, уз учешће 120 ренџера из 23 европске земље и госте из Аустралије. Србију су на овом конгресу представљали чувари природе Националног парка Тара“ и „Националног парка Ђердап“.

Семинар европских ренџера је званично отворио, помоћник министра заштите околиша и природе Хрватске Ненад Стризреп и сам некада ренџер, говорио је о напорима које ово министарство улаже како би се побољшао статус чувара природе и ојачали капацитети управљача уз коришћење сопствених и средстава из европских фондова.

-Посебно ми је драго што на овом тренинг семинару учествују чувари природе из околних земаља којима можемо да пружимо трансфер знања, како би њихов пут ка ЕУ био лакши и бржи.- нагласио је Стризреп.

-Делимо исте жеље и исте визије штитећи најлепше делове наших земаља чувајући их за будуће нараштаје и то је оно чиме би требало да се поносимо, рекао је директор Националног парка Бриони Сандро Дујмовић, док је председник Удруге хрватских ренџера Бранко Штивић говорио о значају удруживања ренџера и њиховом утицају на побољшање статута ренџера односно побољшању услова рада у овомзначајном послу.

Учесницима тренинг семинара на свечаности отварања обратили су се председник IRF – међународне федерације ренџера Шон Вилмор, као и Флоријан Ауст у име европске организације ренџера. Према речима Вилмора ренџери се налазе на првој црти заштите природе и они не само да раде један племенит посао, посао заштите природе, већ и представљају очи и уши својих инстутиција и заахваљујући њиховом свакодневном раду управљачи заштићених добара могу добро да прате, чувају и извештавају о добру које им је поверено.

Саставни део тренинг семинара европских ренџера представља и више радионица на различите теме – комуникација, обука ренџера, млади ренџери, мониторинг дивљих звери, спасилачке акције и твининг пројекат,

Захваљујемо се Светском фонду за заштиту природе - WWF који је финансијски помогао учешће представника НП Тара на овом конгресу.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм