• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Због потребе што прецизнијег утврђивања карактеристика и бројности популације крупних звери током прошле године на подручју Националног парка Тара постављено је неколико фото-замки.

Мониторинг се првенствено односи на мрког медведа и вука, али се такође претпоставља да би на подручју парка могао бити присутан и рис. Реч је о крупним предаторима који су јако значајни за екосистеме Националног парка, а такође, се ради о врстама које су заштићене националним и међународним законима.

Током ове године планирана је набавка још десет фото-замки које ће бити постављене у НП Тара са циљем успостављања мониторинга дивљих звери инфрацрвеном детекцијом. Поред евентуалне детекције ретких и угрожених врста, на основу прикупљених података могуће је моделирањем добити показатеље бројности и густине популације.

Предност фото-замки је што се могу користити и за праћење других животињских врста и њихових навика, а које су значајне за ово заштићено подручје попут дивокозе и срне.

На Тари живи најбројнија популација медведа у Србији која се процењује на 50 јединки од 70 у читавој земљи. Од 2006. године у парку се радио-телиметријско (помоћу сателита) праћење медведа у сарадњи са Биолошким факултетом и Природњачким музејом из Београда.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм