• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе (EUROPARC), с циљем да скрене пажњу јавности на значај зелених површина. Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова - девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године. Први пут је Дан паркова обележен широм  Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Ове године се навршава 100 година од почетка Првог светског рата, па се овај еколошки датум овај пут обележава под слоганом „Паркови за природу. Паркови за добробит. Паркови за мир.“, а Национални парк  Тара га је обележио заједно са ученицима основне школе "Јездимир Трипковић" из Латвице код Ариља.

Запослени у Националном парк у Тара покушали су деци да приближе овај значајан еколошки датум, да им укажу на значај и потребу очувања природе и зелених површина, као и да им представе основне вредности овог заштићеног подручја. У „Шумском биоскопу“ Центра за посетиоце НП Тара осмацима из Латвице одржан је еколошки час са пројекцијом филма о НП Тара. Потом су едукативне активности настављене у резервату „Црвени поток“ и учионицу у природи. За крај посете Националном парку деца су обишла едукативну стазу "Бањска стена" и истоимени видиковац.

Такође, ученици су са својом наставницом одрадили и неколико теренских вежби из наставног програма екологије. Гости су Национални парк Тара напустили задовољни, пуни утисака и нових сазнања.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм