• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара је у четвртак 12. јуна 2014. године посетио амбасадор Краљевине Норвешке у Србији. Његова Екселенција Нилс Рагнар Камсваг је посетио Тару како би се уверио како напредује реализација пројекта на заштити шума од сипаца поткорњака "Зелена Тара" који је финансијски подржала његова земља.

Госте су поздравили др Александар Лучић - председник Надзорног одбора НП Тара, Радомир Филиповић - председник општине Бајина Башта и Милица Томић - помоћник директора НП Тара. Потом се  присутнима у име донатора обратила његова Екселенција Нилс Рагнар Камсваг након чега је уследила презентација о активностима НП Тара и досадашњим резултатима пројекта коју су припремили Ранко Милановић и Марко Томић, а на крају је осврт на значај пројекта и резултате дао проф. др Љубодраг Михајловић уз кратак обилазак терена. Како је наведено до сада је ухваћено 6.352.094 поткорњака, а пошто је према искуствима француских стручњака 100 ових штетних инсеката довољно да осуши једно стогодишње стабло процена је да је спашено преко 60.000 стабала у шумама Таре.

Међу присутнима су поред осалих били и Нела Јовић - пројектни менаџер Амбасаде Краљевине Норвешке, проф. др Милан Медаревић - декан Шумарског факултета у Београду, Перица Грбић - директор Управе за шуме Министарства пољопривреде и заштите животне средине, др Бобан Томић - директор НП Тара, Миодраг Петровић - руководилац Службе чувара природе, Драган Ђурић - Руководилац ГЈ "Тара", Миодраг Лазић - руководилац ГЈ "Црни врх/Звезда", Душко Милекић - руководилац ГЈ "Комуналне шуме".

 

О Пројекту

Током 2012. и 2013. године као последица изражених климатских промена дошло је до сушења четинарских шума на подручју Националног парка Тара. Ово је погодовало пренамножавању сипаца поткорњака - инсеката који су допринели да сушење достигне  драматичне размере. Уз помоћ стручњака са Шумарског факултета из Београда, на челу са проф. др Љубодрагом Михајловићем одлучено је да најбољи начин борбе против ових штеточина постављање феромонских клопки. Захваљујући гранту амбасаде Краљевине Норвешке у Београду у износу од 64.290 евра постављено је 1.200 феромонских клопки широм Таре. Циљ пројекта је да се популација сипаца поткорњака сведе у границе нормале и а потом настави са њеним праћењем и контролисањем у наредним годинама.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм