• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара су 23. и 24. јуна посетиле представнице америчке Националне агенције за шуме (USDA Forest Service) Janine Clayton, Shelia Slemp и Kristen Nelson. Заједно са њима парк су обишли и представници REC Србија (Регионални центар за заштиту животне средине) на челу са директором Јованом Павловићем.

Током ова два дана гошће из САД су биле у прилици да се упознају са природним и културним вредностима НП Тара као и са тренутним активностима у овом заштићеном подручју. Колегинице из Америке обишле су Калуђерске Баре, место открића Панчићеве оморике у Заовинама, видиковац Сјенич, арборетум и влажно станиште на Предовом Крсту, видиковац Биљешке стене, резерват Црвени поток и радове на уређењу стазе за особе са посебним потребама на Митровцу. Посета је завршена у Центру за посетиоце на Митровцу где су уз мултимедијалне презентације у разговору са представницима ЈП "Национални парк Тара" размењена искуства. Такође, разговарано је о могућностима сарадње у домену заштите од шумских пожара, рекреације и туризма, повећању прихода који нису везани за шумарство, а посебан акценат је стављен на одрживо коришћење подручја.

Ова агенција која је у склопу америчког министарства пољопривреде управља са 155 Националних шума и 20 националних травњака на површини од око 780.000 км2.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм