• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Почетком јула почело је снимање првог српског филма у 3d техници "Пети лептир" по мотивима истоименог романа за децу и младе популарног дечјег писца и фотографа Уроша Петровића.

За све оне који су престали да верују у бајке и срећан крај, редитељ Милорад Милинковић припрема филм који ће их забавити, насмејати и вратити у дане детињства и необуздане дечје маште. Филм „Пети лептир“, који ће се снимати локацијама у Београду, на Авали и Тари, рађен је према истоименој књизи вишеструко награђиваног дечјег писца Уроша Петровића.

- То је узбудљива, бајковита прича о одрастању малог Алексе, дечака из сиротишта, који открива да је повезан са тајанственим људима и њиховим духовима, али и са чудесним, провидним лептирима. Реч је о борби добра и зла у којој су главни јунаци деца, али наша жеља је да направимо филм за све узрасте – каже за „Новости“ Милинковић.

Редитељ је, заједно са Саром Радојковић написао и сценарио, а у раду на екранизацији учествовао је и сам писац.

- Урош је читао „неколико руку“ сценарија и дао нам многе корисне савете и сугестије. Он је врло маштовит, и одлично смо сарађивали. Мада „Пети лептир“ чини основу филма, користили смо се и мотивима из других дела овог писца, пре свега из романа „Деца бестрагије“.

Гледаоце очекује сусрет са необичним, понекад и застрашујућим појавама, маштовитим и фантастичним јунацима, све то зачињено особеним хумором и снимано у најновијој 3Д техници. „Пети лептир“ је, наглашава Милинковић, први српски филм који се снима у 3Д техници, „за разлику од оних лажних који у постпродукцији накнадно убацују 3Д ефекте“.

Милинковић је свестан да се у Србији ретко снимају овакви филмови, али верује да ће се то ускоро променити: – Ми смо мала кинематографија, а сви се, чини се, труде да је „смање“ још више. Немамо разноликост жанрова какву имају „велики“. Верујем да ће „Пети лептир“ добро проћи код публике, па се можда тада нађе економски интерес да се праве овакви филмови.

 

- Филм апсолутно одговара светским стандардима, али не треба очекивати да се та деца претворе у нека чудовишта и томе слично. Уосталом, они који су читали Петровићеве књиге, знају шта да очекују. То су ствари које су наоко реалне, али су бајковите у изразу.

После филмова „Мртав ладан“, „Читуља за Ескобара“, „Потера за Срећком“, „Здухач“, Милинковић ће се окушати у бајци. По сопственом признању, „једва је дочекао овакав филм“.

- То је једна од оних радости које вам се десе у животу, а да не знате чиме сте је заслужили – искрен је редитељ и додаје да му је сарадња са децом глумцима право задовољство.

Ако све буде ишло како треба, „Пети лептир“ ће публика у биоскопима моћи да гледа крајем године.

ЕКИПА

Живот главног јунака, Алексе (Огњен Орешковић), отежавају његови „другари“ из сиротишта Гордан (Петар Рацић) и Влада Грак (Михаило Милидраговић). Од „озбиљних глумаца“, у филму играју: Тања Бошковић, Јелена Ђукић, Марко Николић, Миша Јанкетић, Љубомир Бандовић...

Извор: novosti.rs

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм