• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара је у уторак 2. септембра био средишту пажње заштитара природе из целог региона. У оквиру пројекта „Паркови Динарског лука“ WWF је повео више од 20 представника заштићених подручја из шест суседних земаља у обилазак паркова Србије и Босне и Херцеговине са циљем  упознавања са системом заштите и управљања у Републици Србији, а потом и у Босни и Херцеговини.

Ово студијско путовање започело је обиласком Центра за посетиоце Митровцу, где је представљен систем заштићених подручја у Србији, природне вредности и начин управљања националним парком Тара. Приликом обиласка парка киша и густа магла су се својски потрудиле да онемогуће и отежају упознавање са лепотама Таре, ипак гости су били истрајни у својој намери.

„Број заштићених добара широм света је у порасту, осим у Србији која има само око 6% заштићених подручја од планираних 10%. Нажалост, последњи подаци из Црвене листе угрожених врста која даје детаљан преглед стања врста на планети нису нимало охрабрујући. Потребно је повећати број и површину заштићених подручја, унапредити управљање у већ постојећим и зауставити неодрживо коришћење природних ресурса. Пројекат „Паркови Динарског лука“ примењује  „екосистемски приступ“ као стратегију за интегрално управљање земљиштем, водом, биљним и животињским ресурсима, који промовише заштиту и одрживо коришћење природних ресурса“, изјавила је Душка Димовић, директорка програма WWF-а у Србији.

“Посебан значај овог пројекта за наш парк је не само у јачању управљачких капацитета парка кроз обуку управљача по различитим заједничким темама одржаним на радионицама, већ и у прекограничном повезивању заштиц́ених подручја и доприноса у проглашењу Резервата биосфере Тара-Дрина, који ће обухватити Национални парк Тару, Парк природе Мокра гора и Национални парк Дрина у Републици Српској (БиХ)”, истакла је Милица Томић.

Након посете Националном парку Тара учесници путовања посетили су Парк природе Мокра Гора. Следеће станице су Вишеград и НП Сутјеска, где ће уз тај парк бити представљен и систем управљања заштићеним подручјима у Републици Српској, а студијско ће путовање бити завршено посетом Заштићеним природним подручјима Кантона Сарајево: Бијамбаре и Врело Босне.

Ово је четврто студијско путовање Паркова Динарида, након упознавања рада заштићених подручја у Словенији, Македонији и Црној Гори. Пројекат „Паркови Динарског лука“, којим WWF повезује 80 подручја из региона, кроз стварање мреже паркова, има и за циљ да научи запослене у парковима бољем управљању и одрживом туризму.

О WWF-у

WWF је једна од највећих, широм света признатих, независних организација, која се бави заштитом природе и има скоро 5 милиона присталица и активну глобалну мрежу у више од 100 земаља. Мисија WWF-а је да заустави уништавање животне средине и да створи будућност у којој људи живе у складу са природом путем очувања светске биолошке разноврсности, одрживог коришћења природних ресурса и смањења загађења и претеране потрошње. Више информација на: www.panda.org/serbia

Фото: Петра Боић Петрач

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм