• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Сутјеска, на Тјентишту, је од 4. до 7. Септембра одржана 15. Парковијада. Реч је о традиционалном окупљању управљача националних паркова Србије и Републике Српске.

Парковијадa „Сутјеска 2014″свечано је отворила министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић која је истакла да ће наредне године на Парковијаду бити позвани и представници националних паркова из осталих земаља бивше Југославије, да би серазменила искуства у раду и договорио заједнички наступ према предприступним фондовима Европске уније. Доминантне теме о којима треба разговарати су како да национални паркови буду самоодрживи и да мање зависе од буџета, а посебно о прекограничној сарадњи коју међународни фондови јако поштују и преко које се могу добити бенефити за паркове, нагласила је Голићева.

    

Директор Националног парка Сутјеска Зоран Чанчар истакао је да, захваљујући специјалним везама са Србијом та јавна установа остварује посебно добро сарадњу са НП Тара, са којим ради на увезивању туристичке понуде. 

Такође, око стотинак запослених из Националних паркова Тара, Фрушка гора, Ђердап, Копаоник, Сутјеска и Козара, као и Покрајинског Завода за заштиту природе и Секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине на Тјентишту су се током трајања Парковијаде надметали у више спортских дисциплина.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм