• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

На Митровцу у Националном парку Тара је отворена прва стаза за особе са инвалидитетом у заштићеним подручјима у Србији. Стаза је уређена у оквиру пројекта „Тара за све“ чији је донатор Развојни Програм Уједињених Нација (УНДП/ГЕФ).

У име донатора присутнима се обратила госпођа Стелиана Недера, заменик сталног представника УНДП-а у Србији, рекавши: "Драго ми је да смо овде и да помажемо заштиту природе. Имамо мрежу од 160 канцеларија у целом свету, и посредством ње можемо да размењујемо идеје и примере добре праксе. Сигурна сам да овај иновативни модел стазе универзалног дизајна представља нешто што ћемо поделити са колегама у региону и са нашим канцеларијама у читавом свету".

Госте су поздравили др Александар Лучић, председник Надзорног одбора НП Тара и Милица Томић, помоћник директора НП Тара, изразивши захвалност донатору за финансијску подршку у реализацији пројекта "Тара за све" и свима осталима који су дали допринос изградњи ове стазе. Такође, они су истакли да је реч о првом садржају овог типа у региону и да ће НП Тара настојати да још садржаја учини приступачним за све. 

"Ово је један диван дан када можемо да прикажемо лепоте НП Тара на један други начин. Министарство ће наставити да подржава сличне пројекте и иницијативе", рекла је Весна Митровић представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Стазу је отворила госпођа Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије, која је истакла: "Задатак Туристичке организације Србије је да промовише овакве садржаје, јер активни одмор и одмор у природи представља значајан атрибут наше промоције. Честитам свима који су радили на изградњи ове стазе и на успеху у уподобљавању садржаја лицима са инвалидитетом."

"Ово је јединствени пример који треба похвалити. Пре свега, зато што је испоштован принцип приступачности за све. Такође, испоштован је и мото Светског инвалидског покрета "Ништа о нама без нас", јер смо ми били од почетка до краја укључени у израду ове стазе" изјавила је Иванка Јовановић, извршни директор Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Отварању су још присуствовали и представници СТЦ "Бајина Башта", Центра дечијих летовалишта града Београда, школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Земуна, представници локалних удружења особа са инвалидитетом... Госте су кроз стазу провеле Маријана Јосиповић, координатор пројекта, и Мирјана Мијановић-Петковић, аутор идејног решења стазе.

“Совина шумска учионица“ је замишљена као локалитет где се сви посетиоци без ограничења могу одмарати и кроз едукативне табле научити о природним вредностима Парка. Стаза се налази у шуми смрче и јеле у близини Дечијег одмаралишта Митровац на Тари и Центра за посетиоце НП Тара.

Прилагођеност особама са посебним потребама се огледа кроз тврду подлогу стазе, нагиб 2-5%, дрвени мобилијар универзалног дизајна, тактилне табле и 3 улаза са асфалтних површина. Стаза је опремљена са пет одморишта са 5 клупа, 5 сетова столова са клупама и 6 едукативно-интерактивних табли.

Стаза је пројектована и уређена уз велику помоћ Националне организације особа са инвалидитетом Србије. 

Теме тактилних табли су трагови животиња на Тари (вука, медведа, дивокозе, видре) и облици листова и плодова карактеристичних врста дрвећа (храст, јавор, јасен, буква). Табле су урађене на дрвету у дуборезу са називима врсте исписаним на месинганим плочицама на Брајевој азбуци.

Такође, постављена је и табла са тактилним рељефом Националног парка Тара на којој посетиоци могу сазнати најзначајније локалитете у Парку. 

Едукативне табле су посвећене птицама Таре, биљкама и шумама-дрвећу Таре. Ове значајне врсте су представљене сликама и прикладним текстом.

 

О ПРОЈЕКТУ "ТАРА ЗА СВЕ"

Циљ пројеката је да допринесе одрживом развоју Националног парка Тара кроз унапређење туристичких садржаја и израду "Бизнис плана за одрживо финансирање подручја НП Тара". Финансирање пројекта је обезбеђено у оквиру гранта УНДП/ГЕФ "Подршка одрживом финансирању система заштићених подручја у Србији". Поред унапређења туристичких садржаја пројекат има и наглашену социјалну димензију, јер ће омогућити већу приступачност особама са посебним потребама Националном парку Тара.

Пројекат се састоји од 3 компоненте:

1. Уређење стазе прилагођене особама са посебним потребама.

2.  Обележавање бициклистичке руте "Царска Тара" дуге 42 км (Калуђерске Баре - Добро Поље - Митровац - Растиште - Перућац)

3. Израда "Бизнис плана за одрживо финасирање подручја НП Тара"

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм