• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

ЈП Национални парк Тара и компанија Toshiba започеле су данас обнову шума у Заовинама, на Тари, које су уништене у катастрофалним пожарима током 2012. године.

Првим засадима садница оморике у области Заовине, запослени у овим организацијама означили су почетак активности садње укупно 7.500 нових садница оморике, смрче и бора, које ће у зависности од временских прилика бити изведено у октобру и почетком новембра.

Средства за набавку и садњу садница обезбедила је и донирала компанија Toshiba у склопу еко акције „Toshiba уме да посади шуме“, након чега ће бригу и надзор над пошумљеним површинама преузети стручњаци ЈП "Национални парк Тара".  

Ово је прва већа акција санације штете и обнове еко система Таре нарушеног пожарима, којом ће бити пошумљено 3 хектара парцела углавном у приватном власништву мештана Заовина, где је на подручју заштитне зоне Националног пака Тара у пожару 2012. године изгорела готово 1/3 шума.

Еко акција „Toshiba ume da posadi šume“ део је глобалног пројекта групације Toshiba за умањивање последица глобалног загревања и очувања биодиверзитета на планети, коју је такође подржала и Амбасада Јапана у Републици Србији.


„Захваљујући донацији компаније Toshiba започели смо обиман и дуготрајан пројекат обнове пожарима нарушеног екосистема Таре. То је процес у коме ћемо бринути о обнављању и очувању шума и свих биолошких специфчности овог поднебља. Ово је изузетно значајан корак који ће, надамо се, представљати замајац шире обнове, како бисмо и будућим генерацијама мештана и посетилаца Таре могли да завештамо сва њена богатства у којима смо и сами уживали”, изјавила је овом приликом Милица Томић, помоћница директора ЈП НП Тара.

Амбасадор Јапана у Србији Њ.Е. Масафуми Куроки је изразио задовољство што су се НП Тара и Србија нашли на глобалној еколошкој мапи компаније Toshiba: "Драго ми је што је пошумљавање Таре почело у оквиру пројекта "Тошиба еколошка визија" и надам се да ћемо помоћи очување ових природних лепота и шума које се сматрју најквалитетнијим у Европи".

„Toshiba је корпоративни грађанин наше планете, организација посвећена људима и будућности, а будућност ће бити управо таква каквом је данас градимо. Зато и у Србији активно учествујемо у акцијама обнове и очувања животне средине као и било где другде на свету. Надамо се да ћемо личним примером и кампањом „Toshiba уме да посади шуме“ подстакнути и друге да се укључе и допринесу обнови и очувању Таре – драгуља Србије и ове планете“, истакао је истом приликом Имаи Такеши, асистент потпредседника компаније Toshiba у Европи, и додао да ће позната јапанска корпорација до 2025. године посадити миллион и по садница дрвећа широм света и на тај начин обележити јубиларних 150 година постојања.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм