• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Бријони завршена је у четвртак 9. октобра трећа WWF-ова међународна конференција "Паркови Динарског лука" на којој је 60 заштићених подручја из осам земаља регије потписивањем Декларације поставило темеље оснивању будуће асоцијације "Паркови Динариди" која би требала бити основана у децембру у Црној Гори.

"Потписивањем ове декларације добили смо велику платформу заштићених подручја, људи који желе сарађивати у регији. Оснивачка скупштина асоцијације 'Паркови Динариди - мрежа заштићених подручја Динарида' одржа ће се у децембру у Црној Гори, где ће у почетку асоцијација и имати сједиште. Дакако, у свакој од земаља регије биће представник њихових паркова који ће имати место у одбору асоцијације“, истакао је Леон Кебе, координатор пројекта Паркови Динарског лука из WWF-а те је појаснио да је Црна Гора одабрана јер је Министарство одрживог развоја и туризма изразило велики интерес те понудило канцеларију и запослене, а тако ће асоцијација и приликом пријаве пројеката моћи користити и средства из претприступних фондова ЕУ, као и донаторска средства.

Декларацију је потписало 15 албанских паркова, 5 заштићених подручја из Босне и Херцеговине, 5 националних паркова Црне Горе, свих 19 хрватских националних паркова и паркова природе те Пећински парк Грабовача, 2 косовска* парка, 5 македонских заштићених подручја, 4 словенска те 4 српска заштићена подручја.

WWF већ три године спроводи пројекат "Паркови Динарског лука" кроз који је створена мрежа 82 заштићена подручја из осам земаља регије - Албаније, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Косова*, Македоније, Словеније и Србије. У склопу тог пројекта досад су одржане две међународне конференције у Бања Луци и Будви, а на овогодишњој на Бријонима окупило се 150 учесника из 13 европских земаља који су разговарали на тему одрживог туризма у заштићеним подручјима. На конференцији је учествовао и председник Europarc Федерације Игњас Шопс (Ignace Schops), добитник Зелене Нобелове награде и амбасадор Ала Гора. Пет паркова из регије - Медведница и Лоњско поље, Фрушка гора и Горње Подунавље те Уна - су и кандидати за добијање сертификата за одрживи туризам од те федерације, те се очекује да ће овог месеца сазнати хоће ли добити тај престижни сертификат. 

Одржана је и радионица на тему одрживог туризма, коју су водили Ричард Партингтон (Richard Partington) и Вилф Фентен (Wilf Fenten) из Еуропарк Консалтинга. Андреа Штефан из WWF-а представила је резултате пројекта "Паркови Динарског лука" када је одрживи туризам у питању, односно сарадњу с парковима при номиновању за поменути сертификат. Бојан Зечевић с Економског факултета Универзитета у Београду одрживи туризам је представио кроз занимљиву презентацију "Одрживи туризам: Добар, лош..." - недостајао је зао, како је Зечевић нагласио, рекавши да се нада да ту нема разлога за зао. Владо Србиновски из македонске Агенције за промоцију туризма дао је преглед туристичке понуде у заштићеним подручјима Македоније.

Касандра Зорица Иванић из WWF-а је на конференцији представила резултате процене добробити екосистема у парковима коју је WWF у посљедње две године спровео у 57 паркова регије. Истакнуто је како су највећи економски искористиви ресурси у парковима туризам, комерцијална употреба воде, шуме и запослење. Туризам је препознат као главни извор прихода, али треба пазити да не буде масовни, него треба бити одржив. Речено је и како је у регији 16 заштићених подручја у којима су пунионице воде, али оне ништа од прихода не враћају у парк чију квалитетну воду користе. Такође, у 18 паркова су хидроелектране. WWF је закључио како је вода значајан ресурс у регији који се мора одрживо користити, што је био повод за презентацију Франческа Антоњели (Francescа Antonelli) из WWF-а на тему вода у регији и улоге заштићених подручја када је вода у питању.

Надовезавши се на представљање резултата процене добробити екосистема у заштићеним подручјима, Дени Пореј, директор WWF-овог Медитеранског програма, водио је панел на тему Будућа улога добробити Паркова Динарида. У дискусији су учествовали Амарилдо Мулић, директор НП Уна, Ирина Зупан из хрватског Државног завода за заштиту природе, Андреа Штефан из WWF-а, Горан Секулић из Завода за заштиту природе у Србији, Драган Ковачевић из Завода за заштиту природе Републике Српске, Маријана Јурић из хрватског Министарства заштите околиша и природе те Сју Столтон (Sue Stolton) из Equilibrium Research, која је уз с Најџела Дадлија (Nigel Dudley) аутор методологије процене добробити екосистема, која је спроведена у нашој регији. 

Милица Стефановић, менаџер комуникација у Coca-Cola Company за целу регију, представила је "златни троугао", што је појаснила изузетно важном сурадњом државног и приватног сектора с цивилним сектором. Coca-Cola је уложила у брендирање Власине у Србији, заштићеног подручја из којег црпе воду за своју водну марку коју продају у Србији.

Трећа WWF-ова међународна конференција "Паркови Динарског лука" завршена је студијским путовањем у Мотовунску шуму где су учесници упознати са ссистемом управљања заштићеним подручјима у Хрватској. О систему заштите у Хрватској причала је Маријана Јурић из Министарства заштите околиша и туризма, док је о улози Државног завода за заштиту природе у Мотовуну презентацију одржао Даворин Марковић. Уследила је, наравно, дегустација истарских специјалитета, јер какав би то излет по Истри био да нема тартуфа и терана...

 

Петра Боић Петрач, WWF

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм