• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Већ шесту годину за редом ресорно министарство организује семинар за управљаче заштићених природних подручја, а овогодишњи је одржан 15. и 16. октобра у Националном парку Тара на тему „Очување и промовисање културног наслеђа и традиционалних знања“.

У име домаћина госте је поздравила помоћник директора НП Тара Милица Томић, а скуп је отворила државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић, истичући да је одрживи развој – шанса Србије, у блиској повезаности са одрживим коришћењем природних ресурса у оквиру система заштите природе, тачније његове улоге у смањењу сиромаштва на националном и локалном нивоу.

-У складу са тим треба истаћи значај руралног развоја у контексту заштите и одрживог развоја заштићених подручја. Управо овакви и слични скупови представљају добру прилику, да кроз презентацију активности и пројеката који су у функцији промовисања културног наслеђа и традиционалног знања допринесемо њиховој промоцији и популаризацији, са циљем да се кроз добро управљање заштићеним подручјима обезбеди вишеструка корист. – рекла је, поред осталог, на отварању државни секретар. Према речима мр Стане Божовић, стари и традиционални занати, знање, вештине и производи, као и њихов резултат, представљају један од кључних делова националне културне баштине, те је и заштита старих заната више од обичне културолошке потребе.

Уз поштовање принципа одрживости, вредно природно и културно наслеђе, може представљати велики потенцијал за развој и у складу са тим биле су и презентације припремљене и представљене на овогодишњем семинару за управљаче. О вредности и добробити заштићених подручја говорила је Душка Димовић из WWF Србија, о ефикасним системима заштите природе Борис Ерг из IUCN, стратешком приступу порибљавања у функцији промовисања заштићених подручја Душан Огњановић из МПЗЖС, а о искуствима и начину промовисања традиционалног наслеђа Ђердапа Јелена Бујдић Кречковић из НП Ђердап. Учесници семинара били су у прилици да од Александре Дошлић из МПЗЖС сазнају више информација о пројекту везаном за заштиту од пожара, док је Лидија Стевановић из истог министарства говорила о програму управљања. Такође, присутнима се обратила и др Јасмина Маџгаљ, заменица секретара Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

Другог дана Славиша Петровић је презентовао прву фазу спелеоморфолошких снимања и мерења споменика природе Церјанска пећина, Покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић говорио је о управљању заштићеним подручјима у функцији брендирања локалних производа, потом је било је речи о заштићеним подручјима града Београда и на крају Ранко Милановић је презентовао активности НП Тара.

Саставни део семинара управљача заштићених подручја биле су и интерактивне радионице које су се бавиле одрживим туризмом у заштићеним подручјима, локалним заједницама и традиционалним начинима живота, научним истраживањима у заштићеним подручјима и промоцијом заштићених подручја.

На крају семинара организован је излет до Митровца где су гости посетили Центар за посетиоце НП Тара, стазу универзално дизајна "Совина шумска учионица" и резерват Црвени поток, а потом су у Заовинама обишли место открића Панчићеве оморике. 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм