• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Јесењи колорит Таре, непрегледне шуме и бистри водотоци, прелепи крајолици привукли су овде и ове јесени мајсторе уметничке фотографије из Мађарске.

Већ су, њима захваљујући, свет опчиниле слике наше планине лепотице, а једна таква са овог окупљања – фотографија са Дрине „Кућица на стени“ Ирене Бекер – проглашена је на интернет порталу Националне географије фотографијом месеца августа 2012. године. Фото-изложба „Тара“ представљена је прошле године у Националном плесном театру на Будиму, а потом је гостовала по градовима Мађарске, Румуније и Србије. А слике са овог трећег фото-сафарија „Тара“, отвореног на Митровцу 24. октобра, биће изложене на пролеће у Будимпешти, у Културно-документационом центру Срба у Мађарској.

Стубови организације и овогодишњег фото-сафарија „Тара“ су ЈП „Национални парк Тара“ и један од водећих мађарских фотографа Бела Сабо из Ђера, професор фотографије на тамошњем универзитету. С њим учествује седам његових ученика, као и пет представника Културно-документационог центра Срба у Мађарској, те локални бајинобаштански фотографи. Догађај подржава Туристичка организација Србије, а овај фото-сафари пратиће будно око професионалног камермана из Мађарске с циљем креирања два документарна филма о лепотама Таре и других одредишта, који ће бити доступни на интернету.

Ова манифестација се, подсећамо, редовно организује од 2012. када је почела на иницијативу Беле Сабо, који сличне програме ради на Балтику, у Паризу, Бечу, Венецији, Румунији, на Јадрану. Почецима је значајно помогла и Ирена Бекер из Будимпеште, рођењем Новосађанка. Њих двоје су једном свратили овде, дошавши из Гуче са сабора, па одушевљени пожелeли да снимају Тару. У томе их је подржао Бориша Чолић, руководилац Службе информисања у „Националном парку Тара“, па се касније из ове сарадње изродио фото-сафари, који из године у годину проширује број учесника и садржаје.

– Чињеница је да у Мађарској Србија није међу преферираним туристичким дестинацијама, иако је вековна сарадња међу два наша народа. Фото-сафари помаже да српске лепоте свуда буду виђене, а планина Тара је прави рај за уметничке фотографе: на малом простору овде су и лепоте крајолика, дивљина, језера, прелепа светла јер је висинска разлика између реке Дрине и врхова планине 1.000 метара. А ове године први пут овде снимамо и Тару под снегом, јесењи снег нам је дао нове мотиве – каже за „Политику“ Бела Сабо.

Овде борави и директор Културно-документационог центра Срба у Мађарској Милан Ђурић, који је отворио овај фото-сафари. По његовим речима, српска заједница у Мађарској је окупљена око тог центра, настојећи да буде излог матице Србије у овој земљи. – Показујемо лепоте наше матице, нашу традицију и стваралаштво, све да бисмо јачали везе између два народа, јер ми нисмо у Мађарској у пролазу, ту имамо дубоке корене – истакао је Ђурић.

На значај фото-сафарија за регионалне туристичке везе указује Жељка Пудар из ТО Србије. – Регион недовољно препознаје Србију као туристичку дестинацију и ово је прилика да се наше лепоте приближе суседима. А једна слика говори више од хиљаду речи – истиче она.

Извор: Б. Пејовић / Политика

Фото: Ненад Марић

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм