• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У поступку припреме закона којим се уређује одрживо коришћење и управљање националним парковима Министарство пољопривреде и заштите животне средине је 30. октобра у сали општине Бајина Башта организовало је јавну расправу о Нацрту закона националним парковима.

 

Учешће у јавној расправи су узели представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Завода за заштиту природе, ЈП "Национални парк Тара", Парка Природе Мокра Гора, представници организација за заштиту природе и невладиног сектора, научна и стручна јавност, локално становништво као и друге заинтересоване стране.

Циљ закона је првенствено заштита природе, заштита лепота НП Тара, потом дефинисање управљачких структура а посебан акценат у Закону је стављен на олакшице и бољи живот локалне самоуправе и становништва. Имамо доста примедби од стране локалног становништва и крећемо поново са радом радне групе и све предлоге и дописе које добијемо ћемо узети у разматрање како би били укључени у нови предлог Закона о националним парковима - истакао је помоћник министра Слободан Ердељан.

Завод за заштиту природе Србије је 2011. завршио студију о предлогу проширења НП Тара у укупној површини од 25 хиљада хектара што подразумева обједињавање постојећих граница националног парка са његовом заштитном зоном тј. подручјем Заовина. Неопходност проширења је произашла као обавеза очувања и повећања укупне биолошке разноврсности. С обзиром да подручје Заовина и у географском и у биолошком смислу представља саставни део планине Таре урађена је Студија са режимима заштите који су прилагођени природним вредностима, уз уважавање приватних поседа и активности које са обављају све са циљем успостављања концепта адаптивног управљања у коме човек и природа могу заједно.  Према овом предлогу однос државног и приватног власништва износи 54 према 46% - навела је др Драгана Остојић и Завода за заштиту природе Србије.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм