• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Оснивачком скупштином у Подгорици службено је утемељена регионална асоцијација „Паркови Динариди – мрежа заштићених подручја Динарида“. Представници 36 паркова из регије Динарског лука изабрали су председника и управни одбор асоцијације која ће им омогућити лакшу размену искустава, развијање заједничких пројеката те промоцију.

У присуству министра одрживог развоја и туризма Црне Горе, г. Бранимира Гвозденовића, 36 представника заштићених подручја из регије Динарског лука учествовало је у оснивачкој скупштини регионалне асоцијације „Паркови Динариди – мрежа заштићених подручја Динарида“ у подгоричком хотелу Рамада. Након што је 60 паркова из осам земаља регије: Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије, потписало писмо о намери оснивања асоцијације у октобру ове године, на трећој WWF-овој међународној конференцији „Паркови Динарског лука“ у хрватском Националном парку Бријуни, сада је и званично постављен темељ њеног будућег рада и развоја.

“Велика нам је част и задовољство да је наша земља седиште ове Асоцијације и део ове организације која има за циљ стварање платформе заштићених подручја кроз повезивање свих паркова у региону Динарског лука. Оснивање ове Асоцијације представља резултат договора постигнутог у Будви пре годину дана, усвајањем заједничког документа "Велика победа за Динарски лук", истакнуо је министар Гвозденовић.

Оснивањем „Паркова Динарида – мреже заштићених подручја Динарида“ на данашњој Оснивачкој скупштини представници заштићених подручја из осам земаља регије усвојили су њен Статут, изабрали чланове Управног одбора и осталих радних тела и тиме формално-правно поставили темељ њеног будућег рада и развоја. Изабрани су и председник асоцијације Зоран Мрдак, директор ЈП Национални паркови Црне Горе, те потпредседници Амарилдо Мулић, директор НП Уна и Онер Јакупоски, директор НП Маврово. За председника скупштине асоцијације проглашен је помоћник министра заштите околиша и природе Републике Хрватске Ненад Стризреп, а за главног секретара Леон Кебе, руководилац WWF-овог пројекта“Паркови Динарског лука“.

“Организована заштите природе на подручју региона Динарида је почела крајем 19. века. Први Национални паркови су формирани средином 20. века и данашње формирање Паркова Динарида представља још један важан догађај, као и нови виши ниво организовања заштите природе у региону”, истакао је председник мреже Зоран Мрдак.

Службеним почетком рада асоцијације завршена је и главна активност WWF-овог пројекта „Паркови Динарског лука“, кроз који су три године постављани темељи овој асоцијацији. Руководилац WWF-овог пројекта и главни секретар асоцијације Леон Кебе истиче:

„Драго нам је да смо овим допринели тачки 11. документа 'Велика победа за Динарски лук' са заједничким обавезама свих земаља, који је прихваћен пре годину дана у Будви на нашој другој међународној конференцији. Први корак остварењу те обавезе је направљен! WWF је срећан јер сада има чврстог пројектног партнера за даљи рад са заштићеним подручјима у регији“, каже Кебе.

Седиште асоцијације у прве три година биће у Црној Гори, а њен управни одбор чини по један представник из сваке од осам земља Динарског лука. Међу главним циљевима оснивања асоцијације истакнути су умрежавање паркова, техничка подршка у стручном смислу и што боља промоција паркова. Асоцијација би према томе требала помоћи заштићеним подручјима регије у привлачењу пројектних фондова, као и у заједничком развоју пројеката.

Петра Боић Петрач, WWF

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм