• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У дневном листу Блиц, од среде 11.02. 2015. године на странама 11. и 12.,објављен је текст „Поједу пола профита па подигну кредит“ а који се односи на пословање ЈП “Национални парк Тара”. Сматрамо да тврдње изнете у тексту не одговарају истини и да на некоректан начин дискредитују и криминализују руководство НП Тара али и све запослене у овом предузећу, а што потврђујемо следећим чињеницама:

1.   Никада наши директори нису били у ситуацији да „поједу пола профита па подигну кредит“ што је у наслову исказано. Добит предузећа је у планираном обиму и року по закону уплаћена буџету Србије. Трошкови репрезентације за 2015. годину су утврђени у износу 920.000,00 пошто су претходно умањени  60% чиме је, такође, поштована политика мера штедње а што сте Ви у антрфилеу текста учинили упитним. Неистина је да је „у плану Таре сваки дан ручак у кафани“. Такође, неистина је да смо „резервисали као јеловник“ наведене позиције ресторанских ручкова.

2.   Тачно је да смо поштовали Закон о јавним набавкама и да смо објавили тендер за угоститељске услуге, јер као предузеће које остварује приход од око 350 милиона динара, које тржишно послује и остварује добит, имамо у Програму пословања и опредељена средства за репрезентацију мању од 0,5% оствареног прихода. Предузеће запошљава 199 стално запослених радника и током сезоне као повременe радницe у шумарству  упошљавмо још око 15-ак радника. Делатност је разноврсна, пре свега шумарство, расадничка производња и производња лековитог биље али и делатност туризма, издавање смештајних капацитета, продаја сувенира, туристичке туре. Предузеће се финансира из сопствених средства, односно из оствареног прихода од обављања делатности. Наравно да пратимо конкурсе и у зависности од пројеката  успевамо да добијемо и одређена средства суфинансирања по пројектима  из Буџета или донације.

3.   Средства репрезентације који сте анализирали троше се и по различитим пројектима које ово предузеће спроводи као своју редовну активност, а односи се на истраживање, едукацију, заштиту и промоцију Националног парка Тара. Угоститељске услуге на Митровцу и Калуђерским Барама, користе и истраживачи који учествују по разним пројектима, у прошлој години орнитолози, истраживање гео налеђа, професори који врши мониторинг шума, учесници еко кампова и тако даље. Пригодни ручкови и исхрана за учеснике еколошких акција, стручних скупова, сарадње са домаћим и међународним стручним и научним организацијама институцијама и донаторима које често организујемо у циљу заштите и развоја НП Тара, искључиви су трошак планиране репрезентације. За све те акције планирали смо средства из сопствених прихода а ни један динар из буџета Државе а тендер је расписан у свему по правилима и процедурама јавних набавки из чега проистиче и наша обавеза да трошкове хране искажемо кроз структуру ресторанског ручка а што је у тексту грубо и тенденциозно искоришћено против нас.

4.   Довођење у везу репрезентације и подигнутог краткорочног кредита за текућу ликвидност, такође није коректно јер сезонски карактер послова у шумарству, приморава на подизање кредита у случају крајње нужде и као економски најисплативији чин.

5.   Предузећем скоро две и по године руководи заменик директора инж. Љубомир Рајаковић, а бивши директор Бобан Томић је 01.10. 2012. године поднео оставку и раскинуо радни однос и није на платном списку предузећа па тако није ни одговоран за садашње активности предузећа.

Поштујући тежњу Блица да актуелизује и критикује неправилности и посебно бахатост у располагању јавном имовином, па тако и нашем предузећу, увек смо били отворени и одговорни за сваки поступак који чинимо као и сарадњу са новинарима. Утолико нам теже пада начин и ефекти писања оваквог текста који на све стране врви од сензационализма, нагађања и конструкција са минималним и потиснутим чињеницама. У том смислу, а и на основу закона, молимо Вас, за интервенцију  и исправку којом би смо заједнички појаснили јавности и читаоцима Блица све неопходне чињенице о оспореном тендеру и плану.

 

                                                                                                                                                           С поштовањем,

                                                                                                                                                        ЈП” Национални парк Тара”

                                                                                                                                                          заменик директора

                                                                                                                                                          Љубомир Рајаковић

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм