• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре решени су да уклoне све бесправно изграђене објекте у својој надлежности, а са акцијом уклањања почеће се на обали језера Перућац у Националном парку Тара, Парку природе Голија, Специјалном резервату Увац и Парку природе Стара планина. То је изјавио Александар Симић, помоћник Министра грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре.


На обали језера Перућац тренутно постоји 71 бесправно изграђен објекат, од којих за 67 објеката постоје правоснажна решења о уклањању, док за преостала 4 још није правоснажно окончан поступак легализације. Предметна 4 објекта сигурно ће бити уклоњена по окончању тог поступка.

Акција уклањања почиње после првомајских празника, тачније 11.05. у 10 часова и трајаће у наредних два месеца, јер се истовремено уклањају објекти и са осталих локација који су у надлежности Републике.

Извршење ће се извести преко другог лица, са којим Министарство већ има склопљен уговор.

Апелујемо на власнике бесправних објеката да сами уклоне своје објекте у целости, што подразумева и бетонске плоче и стубове, како би избегли беспотребан трошак и наплату истог од извршеника, власника објекта.

Александар Симић такође наводи да ће и само језеро бити предмет провере Републичке инспекције безбедности пловидбе, где ће се уз сагласност НП Тара изнаћи локације и уз одговарајуће пловидбене дозволе пловних објеката и чамаца моћи боравити на води. Циљ целе акције је да језеро буде приступачно свим грађанима и посетиоцима, а не само власницима бесправних објеката који узурпирају обалу.

Како наводе у Националном парку Тара, обавештења о уклањању објеката ће бити истакнута на самим објектима пре првомајских празника. Обавештења ће бити насловљена у складу са Решењима о уклањању објеката из 2010. године. 

Видео: РТВ Прима

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм