• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

На обалама језера Перућац у Националном парку Тара у току је уклањање бесправно подигнутих рибарских кућица.


За разлику од прва два дана, када су акцију рушења започели багери, у кањону Дрине нема тешке механизације коју је ангажовала држава, већ кућице демонтирају њихови власници који су се помирили са чињеницом да објекти не могу остати на језеру.

Акција рушења започела је у јутро 12. маја када су, дан после протеста власника викендица, у кањон ушли багери коју су порушили четири дашчаре.

Уклањање објеката прати полиција, али у много мањем броју него претходних дана. Багери и људство ангажовани за рушење су се повукли са Перућца, а из Републичке грађевинске инспекције најављено је да ће њихови инспектори на Дрину поново доћи у средином јуна.

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић рекла је новинарима у да ипак неће моћи да се легализују објекти који су грађени у националним парковима, у првoj зoни зaштитe, и да је несхватљиво да неко може на таквим местима да гради.

"Невероватно је да неко може нешто да гради у националним парковима, јер то није ничије, то је власништво будућих генерација", истакла је Михајловић. Она је додала да протест у Перућцу, где је почело рушење бесправно изграђених објеката, није био велики и да су људи најзад схватили да постоје правила и да морамо да направимо систем.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм