• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом обележавања, 22. маја, Међународног дана биодиверзитета на конференцији у Београду коју је организиовао Развојни Програм Уједињених Нација (УНДП) представљени резултати петогодишњег пројекта “Подршка одрживом финансирању система заштићених подручја у Србији”.

Пројекат је спроведен у сарадњи са ресорним министарством и између осталог омогућио је финансирање у више различитих области у заштићеним подручјима, побољшање туристичке понуде и инфраструктуре, обуке за водиче и набавку опреме.

Помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан навео је да Министарство у сарадњи са УНДП ради на ревизији постојеће стратегије биолошке развноврсности Србије за период од 2011. до 2018. године. Ердељан је рекао и да се тренутно формира радна група за израду новог закона о заштити природе.

“Министарство пољопривреде и заштите животне средине даје активну подршку обележавању Међународног дана биодиверзитета и подизању свести јавности о овој теми. Радимо заједно са канцеларијом УН и захвални смо УНДП-у који нам помаже да унапредимо заштиту природе и целе животне средине, не само на овом, већ и на другим пројектима”, рекао је Ердељан.

„УНДП ради на јачању одрживог финансирања заштићених подручја у Србији и промоцији одрживог финансијског управљања кроз диверсификацију извора прихода и пословно планирање. Мали број извора финансирања и неадекватна исплативост управљања, као и недостаци везани за регулативу и јавне политике, препознати су као главне препреке за финансијску одрживост система заштићених подручја у Србији,“ рекла је г-ђа Ирена Војачкова Солорано, стална координаторка УН и стална представница УНДП-а у Србији.

У склопу конференције представљени су пројекти које су реализовали ЈП "Национални парк Тара", ЈП "Национални парк Копаоник", ЈП "Србијашуме" и ЈП "Војводинашуме", као и бизнис планови ЈП "Србијашуме" и ЈП "Национални парк Тара".

Такође, је најављена и наредна активност УНДП-а која ће се односити на унапређење органске производње у заштићеним подручјима.

У оквиру пројекта, у НП Тара изграђена је прва стаза за особе са инвалидитетом у Србији и уређена бициклистичка рута дуга 42 км и урађен је бизнис план за одрживо финансирање парка, у НП Копаоник планинске куће су опремљене соларним панелима, у НП Фрушка Гора фокус је био на развоју туристичке понуде и промоције, а у НП Ђердап активности су укључивале обележавање стаза, набавку опреме, као и изложбу за слепе и слабовиде особе у центру за посетиоце.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм