• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Јавно предузеће ”Национални парк Тара“ апелује на све грађане, да током боравка у природи и извођења радова на пољима, не пале ватру на отвореном јер се ватра може проширити и изазвати шумске пожаре, чије су штете непроцењиве.

Наступајући период екстремно високих температура веома ће погодовати настанку шумских пожара, а обзиром да је и наступио и период коришћења годишњих одмора и самим тим повећаног присуства становништва у природи, Јавно предузеће “Национални парк Тара“ и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, апелују на грађанe да се одговорно понашају при одласку у природу, да не врше неконтролисано паљење ватре на отвореном простору, уколико та места нису за то предвиђена.

Јавно предузеће “Национални парк Тара“ предузело је појачане мере на превентивној заштити кроз организована дежурстава и сталну контролу на терену у складу са плановима заштите шума од пожара.

Подсећамо и да је законом забрањено паљење стрњишта, као и да ће Јавно предузеће „Национални парк Тара“ и шумарско ловна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине обављати појачану контролу на терену и спровођења мера заштите од пожара.

Такође, позивамо грађане да, уколико уоче ватру на отвореном или мањи пожар, о томе одмах обавесте МУП – Сектор за ванредне ситуације или Јавно предузеће „Национални парк Тара“, Бајина Башта.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм