• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Министарство пољопривреде и заштите животне средине организовало је у петак, 17. јула, у Националном парку Тара састанак стручно-оперативног тима Републичког штаба за ванредне ситуације.

На састанку, у Центру за посетиоце НП Тара на Митровцу, су говорили помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан, представници Штаба за ванредне ситуације, директори Националних паркова, команданти Ватрогасно спасилачких јединица на територији Републике Србије, директори Србија шуме и Војводина шуме.

„Тема данашњег састанка била је превенција пожара у националним парковима, заштићеним подручјима и свим управама шумарства, као и реаговање у ситуацијама када дође до избијања пожара“, изјавио је том приликом помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан и додао да је постигнут је напредак у превенцији.

Помоћник министра Ердељан је истакао је спремност Штаба да реагује уколико дође до пожара и још једном апеловао на све грађане, да током боравка у природи, не пале ватру на отвореном јер се може проширити и изазвати шумске пожаре, чије су штете непроцењиве и подсетио да је само 2012. године у централној Србији изгорело 1666 ха шуме.

„У наредним данима очекују нас према прогнозама РХМЗ екстремно високе температуре, које ће погодовати настанку шумских пожара, те апелујемо на грађанe да се одговорно понашају при одласку у природу, и да не врше неконтролисано паљење ватре на отвореном простору, уколико та места нису за то предвиђена и обезбеђена. Управо један од највећих узрока пожара је човек и његово неодговорно понашање у природи“, истакао је помоћник министра.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм