• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Протеклог викенда још један, осми по реду, медвед у НП Тара је добио огрлицу за сателитско праћење. Стручњаци посматрају кретање животиња преко сателита захваљујући ГПС одашиљачу који је стављен у огрлицу.

У суботу, 25. јула, ухваћен је мужјак који је добио име Рача стар између 5 и 6 година и тежак 128 кг. Стручни тим биолошког факултета Универзитета у Београду, под вођством професора Душка Ћировића, за 45 минута је измерио медведа, узео узорак крви и длаке за генетску анализу и ставио му огрлицу коју ће носити наредне две године.

До сада маркирани медведи, од Милоја па до Огија, били су ухваћени на истој локацији, изнад самог кањона Дрине, међутим последњи медвед Рача је ухваћен у близини другог хранилишта на подручју кањона Раче.

На Тари живи најбројнија популација медведа у Србији. Има их око 50 од 70 јединки, колико се процењује да их је у Србији.

Уз управо маркираног Рачу, сателитски се још прати медвед Оги, а како је набављена још једна огрлица, вредна 3.700 евра, тим за мониторинг покушаће да је стави још једном господару шума Таре.

Пројекат праћења и заштите мрких медведа спроводе Биолошки факултет из Београда у сарадњи с Националним парком Тара, а захваљујући средствима Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Сателитско праћење медведа, које траје од 2006. године на Тари и помоћу фото-замки, дало је стручњацима Тима за мониторинг Биолошког факултета обиље података за њихову даљу заштититу и опоравак ове популације у Србији.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм