• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У касним вечерњим сатима у недељу, 11. октобра, после четири сата успешно је окончана потрага за Тијаном Р. (23) из Београда која се изгубила у реону Предовог Крста на Тари.

Она се у недељу први пут обрела на Тари са двојицом пријатеља и одлучили су да се провозају шумским путевима националног парка. Када су стигли у близину Козијег рида (1591 м), највишег врха НП Тара, девојка је изашла из возила да види да ли може да се иде даље возилом и недуго затим се изгубила.

Пријатељи су је неко време дозивали, али како одзива није било, алармирали су нестанак. Убрзо су на Козји рид упућени надзорници НП Тара заједно са полицијом и ватрогасцима-спасиоцима. Једни су кренули теренским возилима, а други пешице кроз шуме, које су познате као највеће станиште мрког медведа у Србији, а потрагу су додатно отежавала киша и магла док је температура била тек који степен изнад нуле.

Око 23 сата надзорници НП Тара су пронашли видно уплашену и промрзлу девојку, кој се попела на дрво поред пута. После лекарског прегледа у Дому здравља у Бајиној Башти дејвојка се са пријатељима се запутила назад за Београд.

 

ИНФОРМИТИШЕ СЕ ПРЕ ОДЛАСКА У ПРИРОДУ

Апелујемо на све посетиоце, како појединце тако и групе, да поштују правила понашања и упозорења и рестрикције које постоје у парку. Такође, јако је битно да се пре одласка у природу, нарочито у забаченије крајеве планине информишу о стању на терену и да се јаве надлежним службама како би могли у случају потребе да реагујемо у најкраћем року. Све потрбне информације за безбедан боравак у природи посетиоци могу добити у Центрима за посетиоце НП Тара на Митровцу и у Бајиној Башти и у Туристичком-инфо центру у Бајиној Башти, као и путем телефона 031/863-644 или е-поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм