• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Инспекција Министарства донела је решења за уклањање укупно 85 објеката на Перућцу, а власници су 35 објеката уклонили сами, док ће преосталих пет објеката бити уклоњено по правоснажности донетих решења. За четири објекта је поднет захтев за легализацију, а за један је у току управни поступак.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александар Симић је присуствовао рушењу последњих објеката на обали језера и том приликом поручио је да објекти грађени на таквим местима никада неће моћи да се легализују.

"Нови закон о закоњењу објеката (чије се усвајање очекује у новембру) не предвиђа леглизацију оваквих објеката који се налазе у првој зони заштите природе и зато позивамо све грађане да не улажу беспотребно новац у градњу таквих објеката”, рекао је Симић.

Симић је казао да су 74 објекта на Перућцу уклоњена на основу правоснажних решења донетих још 2010. године, али која до формирања Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре никад нису извршена.

"Паркови природе су природна лепота и власништво свих грађана Србије, а не појединаца који су самовољно заузели јавно добро. По завршетку уклањања објекта, биће уређена и пешачка стаза, а бетонске клупе биће замењене дрвеним, чиме ћемо језеру вратити природан изглед”, рекао је Симић.

Он је нагласио да је држава решена да се избори са дивљом градњом, што ниједна Влада пре ове није спровела до краја.

“Наставићемо са уклањањем бесправно подигнутих објеката у парковима природе и најоштрије санкционисати сваки будући покушај градње на оваквим локацијама”, казао је Симић.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм