• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Током 10. и 11. марта у посети Националном парку Тара су били представници амбасаде САД у Србији задужени за питања животне средине, науке, технологије и здравља.

Господин Џонатан Клифтон и г. Дејан Гајић су током дводневне посете Националном парку Тара имали низ састанака са представницима Парка, Општине Бајина Башта, локалне заједнице и невладиног сектора.

Посета је започела састанком са руководством НП Тара на коме су се гости у разговору са в.д. директором Драгићем Караклићем и његовим помоћницима упознали са организацијом парка и начином управљања овим заштићеним подручјем. Потом су гости обишли Центар за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти где су се упознали са основним вредностима подручја и тренутним активностима Парка.

Дипломате су обишле и домаћинство Давидовић на Соколини где су били у прилици да пробају различите органске производе упознају се са начином њихове производње. На Калуђерским барама су се састали са директором Регионалне развојне агенције "Златибор" Славком Лукићем и представницима локалне туристичке привреде.

Први дан је завршен посетом Митровцу и разговором са шумарским инжењерима НП Тара о јединственом начину газдовања шумама.

Други дан је започео посетом Центру за посетиоце на Митровцу и обиласком резервата "Црвени поток" и стазе за особе са инвалидитетом Совина шумска учионица. Након чега је уследио састанак са мештанима који живе у парку, а потом су се гости састали и са представницима невладиног сектора: НВО "Ендемика", МРИ "Логосфера", ПК "Тара", Одред извиђача Бајина Башта и РТВ Прима.

Посета је завршена састанком са замеником председника општине Бајина Башта Петром Петровићем и в.д. директором НП Тара Драгићем Караклићем.

Циљ посете је био упознавање са развојним могућностима подручја и са проблемима управљача, привредника и локалне заједнице.

Такође, Националном парку Тара, као једном од најрепрезентативнијих заштићених подручја у региону, је понуђен успостављање сарадње са Националним парком Њу ривер горџ (New River Gorge) из Западне Вирџиније у оквиру програма сестринских паркова. Овај програм предвиђа размену искустава и информација на свим пољима који су од значаја за управљање заштићеним подручјем. 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм