• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Широм планете 21. март се обележава као Светски дан шума у циљу промовисања свести о значају и вредности шумског покривача, као и његовој заштити. Тема овогодишњег Светског дана шума је "Шуме и воде", како би се истакла улога шума у очувању здраве и питке воде.

Национални парк Тара је овај датум обележио заједно са волонтерима Канцеларије за младе, извиђачким одредом, Зеленим саветом општине и СТЦ Бајина Башта озелењавањем градских површина. Акција је започета данас код вртића "Невен", а биће настављена наредних дана садњом укупно 30 садница на простору спортске хале и СРЦ "Браћа Милутиновић". Саднице за ову акцију донирао је НП Тара.

Поред ових активности Национални парк Тара даје свој допринос очувању и обнављању шума. Ради се на пошумљавању површина где се претходних година уклањају болесна и одумрла стабла где ће се вршити попуњавање младим јединкама отпорнијих врста. Биће засађено око три хиљаде садница букве и бора на површини од око два хектара.

Шуме у свету покривају 30 одсто укупних копнених површина, односно простиру се на више од четири милијарде хектара, а процене су да непланским сечењем годишње нестане око 16 милиона хектара шума у свету. Око 80% Националног парка Тара је под шумама.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм