• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У галерији СКЦ је 29. марта отворена сада већ традиционална изложба фотографија чији су аутори учесници фотографске радионице под вођством Беле Сабо. Фотографије су рађене у Националним парковима Тара и Ђердап.

Изложбу је отворио Милан Ђурић директор Културног и Документационог Центра Срба у Мађарској и у неколико реченица представио значај сарадње са Белом Сабо. Потом је господин Сабо представио остале ауторе и укратко испричао како је настала фотографска радионица у Србији.

"Србија није типична туристичка дестинација, међутим ако се упустимо у авантуру можемо стићи на фантастична места. Настанак Фото-сафарија Тара се приписује случајности. Заједно са колегиницом из Војводине Ирен Бекер сам 2010. године посетио трубачки сабор у Гучи и док смо обилазили околину буквално смо налетели на Тару.

На предлог нашег домаћина потражили смо управу Националног парка и упознали се са Боришом Чолић који нам је пуно помогао, и позвао нас да дођемо поново. Мислио сам да би и други мађарски фотографи требали да виде чаробне крајеве Таре тако да је у задњих неколико година  око 50 мађарских фотографа однело вести о природним лепотама Србије и о дивном гостопримству људи са Таре."

Захваљујући успешном раду на Тари аутори су добили позив и од Националног парка Ђердап, тако да су у програму фотографске радионице Сабо Беле за 2015. годину су била присутна већ два Национална парка из Србије. Од тих фотографија направљена је компилацију која је овом приликом изложена у галерији СКЦ.

Професор Бела Сабо се захвалио руководству Културног и Документационог Центра Срба у Мађарској, Милану Ђурићу и његовим сарадницима, што са великим залагањем помажу његов рад, као и руководству Националних паркова Тара и Ђердап који су срдачно примили мађарске фотографе.

Захваљујући Атили Зерцију снимљен је и кратки филм о фото-сафарију Тара, који је приказан на више места, али је аутор посебно поносан што га је "Српски Екран" на Дуна тв - у уврстио у свој програм. Филм можете погледати на wеб адреси: www.vimeo.com/szabobela . "

Аутори фотографија су: Марта Гержабек, Кристина Киш, Елвира Ковари, Анико Бурјан, Јудит Ковач, др Ерне Барши, Јожеф Ишпанович, Ласло Ердош, Габор Лангх, Гyоргy Рајкаи и Бела Сабо.

Изложба је отворена до 14. априла

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм