• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом 11. априла Дана заштите природе Национални парк Тара је организовао акцију пролећног чишћења, а у Центру за посетиоце у Бајиној Башти отворена је изложба слика Милице Ајдуковић "Птице".

Чишћење је организовано на Калуђерским барама и у њему су учествовали ученици гимназије "Јосиф Панчић", извиђачки одред "Бајина Башта", запослени у Националном парку Тара, као и представници Завода за заштиту природе Србије и Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Акцију су помогле и подржале Дринско-лимске хидроелектране.

Након акције чишћења у Центру за посетиоце Националног парка Тара, "Наша кућа природе, у Бајиној Башти отворена је ликовна изложба "Птице" ауторке Милице Ајдуковић. Присутне су поздравили в.д. директор НП Тара Драгић Караклић, председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић и ауторка слика. Изложбу је отворио помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Слободан Ердељан истакавши да је Национални парк Тара једно од најлепших и најбоље организованих заштићених подручја у Србији. Такође, он је нагласио значај и потребу едукације младих и њиховог укључивања у активности на заштити природе.

Дан заштите природе установљен је законом 2009. године, а обележава се 11. априла јер је 1949. године први пут једно подручје добило статус заштићеног природног добра, Споменика природе "Велика и Мала Рипаљка" у општини Сокобања.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм