• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Центру за посетиоце Националног парка Тара на Митровцу 18. и 19. априла одржан је семинар и радионица на тему "Дијагностика, мониторинг и сузбијање најчешћих врста поткорњака четинара".

Семинар је организован у циљу спровођења редовних активности на пословима заштите шума, а у намери да унапреди постојећа знања у овој области код носилаца послова заштите шума у јавним предузећима. Едукација се састојала од теоријског дела и теренског рада који је подразумевао практичну примену добијених смерница. Активности спроводи Институт за шумарство из Београда у складу са прихваћеним Програмом рада и оперативним планом Послова од јавног интереса у области дијагностике штетних организама и заштите здравља шумског биља за 2016. годину.

Теме семинара су биле:

-Законска регулатива из области заштите шума/здравља биљака - дипл. инж. шум. Видосава Јовановић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за шуме

- Дијагностика најважнијих врста поткорњака у четинарским шумама Србије - Марија Милосављевић, Институт за шумарство Београд

- Методе мониторинга и сузбијања пренамножења поткорњака - др Мара Табаковић Тошић, Институт за шумарство Београд

- Прикупљање и обрада података за потребе дијагностике штетних врста поткорњака - др Мара Табаковић Тошић, Институт за шумарство Београд.

Учешће на семинару су узели представници ЈП "Национални парк Тара" и шумских газдинстава "Пријепоље", "Ужице" и "Ивањица".

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм