• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Тара, где живи најбројнија популација мрког медведа у Србији, обележен је Добривоје, десети медвед у протеклих десет година. Он је добио огрлицу са "GPS" одашиљачем помоћу кога стручњаци српског тима за медведе прате кретање ових животиња преко сателита.

Овога пута, у петак 29. априла, ухваћен је и безбедно успаван мужјак, стар 4 године и тежак 102 кг. Чланови српског тима за медведе предвођени Душком Ћировићем, професором Биолошког факултета Универзитета у Београду, успели су да за 40-ак минута меду премере, узму узорак крви, мало длаке за генетику и да му ставе огрлицу коју ће носити наредне две године. Медо је неповређен пуштен назад у природу, а због своје доброћудне нарави добио име Добривоје.

На Тари живи најбројнија популација медведа, строго заштићене врсте, а процењује се да их има преко 50 од укупно 70 јединки у Србији. Уз управо маркираног Добривоја, сателитски се још прате Оги и Рача, а како су набављене још две огрлице Тим за мониторинг покушаће да маркира још два господара шума Таре.

Пројекат праћења и заштите мрких медведа спроводи Биолошки факултет из Београда у сарадњи сa Националним парком Тара, Природњачким музејом из Београда и уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Тренутне активности се реализују у оквиру регионалног пројекта "Заштићена подручја за природу и људе" који имплементира Светски фонд за природу - WWF.

Десетогодишње сателитско праћење медведа на Тари и као и праћење помоћу фото-замки, дало је стручњацима Тима за мониторинг Биолошког факултета и НП Тара обиље података за њихову даљу заштиту и опоравак ове популације у Србији.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм