• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У склопу реализације пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ представници Националног парка Биоградска Гора из Црне Горе су посетили Национални парк Тара.

Пројектом који реализује Светски фонд за природу - WWF предвиђено је успостављање мониторинга мрког медведа на подручју НП Биоградска Гора. Ове активности имају за циљ проучавање навика и кретања ових животиња и успостављање еколошких коридора у региону.

Колеге из Црне Горе предвођене директором Сашом Јекнићем посетиле су Тару како би се упознале са десетогодишњим искуством које имамо у мониторингу ове угрожене врсте. На подручју Националног парка Тара настањена је најбројнија популација мрког медведа (око 50 јединки) и до сада је маркирано укупно 11, а тренутно се сателитски прате 3 јединке.

Активности на терену у оба парка реализује Српски тим за мониторинг на челу са Душком Ћировићем, професором Биолошког факултета у Универзитета у Београду. Осим мера заштите у плану су и активности на развоју специфичног туристичког производа посматрања медведа у оба заштићена подручја.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ започет је у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - СИДА.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм