• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Марија Спасић, студенткиња Билошког факултетаје кумаВере и Таре, женки мрког медведакоје је Стручни тим у оквиру WWF пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ спасао имаркирао неповређену мечкукојаће бити праћене како би се сакупило што више информација о овој заштићеној врсти, бројности, кретању а све у циљу њеног очувања.

Како традиција налаже, као и свака брижна кума Маријаће пратити развој Вере и Таре и са поносом обавештавати своје пријатеље о њиховом напретку и тиме ширити свест о значају очувања мрких медведа.

Гласање за имена спашених мрких медведица трајало је недељу дана на фејсбук страници WWF-а, а сви љубитељи животиња могли су да се укључе како бисмо заједно указали на потребу да се мрки медведи заштите.

Подсећамо да је Стручни тим у оквиру WWF пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, на челу са Душком Ћировићем, професором Биолошког факултета у Београду,недавно указао помоћ тешко повређеној Вери, која је вукла металну сајлу која је угрожавала њен живот.Она је успела да се ослободи из илегално постављене замке у Босни и Херцеговини при чему је озбиљно повређена стигла до националног парка Тара у Србији, где ухваћена у посебно конструисану, безбедну замку за медведе. Након санирања ране Вераје пуштена у природу. Вера се брзо опоравља, а у шумама Националног паркаТара је пронашла свој нови дом.

Такође, тим је успео да маркира и Тару, која ће уз помоћ огрлице бити праћена и тиме постати још један медвед који је обухваћен пројектом WWF-а.

Од 2002. годинеу Србији је законом забрањен лов медведа. Намерно убијање и повређивање медведа је кривично дело, за којепрети казна затвором, као и новчана казна од милион динара.

Медведи као животиње које живе самостално, а не у групама, имају потребу за великим пространствима, како би се неометано кретали, хранили и живели. Простране шуме Националног парка Тара представљају једно од најбољих и најочуванијих станишта за мрког медведа у читавом региону, а укупна бројност ове најкрупније европске звери се у западној Србији тренутно процењује на око 50 јединки.

Криволов је највећи фактор угрожавања медведа свуда у свету, такође се на листи претњи налази и уништавање и нарушавање њихових станишта.

Осим на подручју националног парка Тара мониторинг медведа се спроводи и у националномпарку Биоградска Гора у Црној Гори,ради бољег истраживања кретања ових животиња и рада на успостављању еколошких коридора на Балканском полуострву.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ започет је у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - СИДА.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм