• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У среду, 13. јула, у Центру за посетиоце „Наша кућа природе“ у Бајиној Башти обележен је јубилеј 35 година од проглашења Националног парка Тара.

Свечаност је отворио в.д. директор Драгић Караклић који је поздравио госте и препустио реч председнику општине Бајина Башта Радомиру Филиповићу и помоћнику министра пољопривреде и заштите животне средине Слободану Ердељану.  Председник Филиповић рекао је да Тара представља понос Бајине Баште и један од најлепших паркова у овом делу Европе.

Господин Ердељан је истакао да је Национални парк Тара заштићено подручје за пример и похвалио начин управљања овим парком. Такође, се захвалио председнику општине за подршку приликом проширења парка на подручје Заовина.

Потом су гости били у прилици да виде презентацију најзначајнијих активности Парка у претходних 5 година, након чега је уследило представљање Лексикона НП Тара. Ово капитално дело су презентовали уредник едиције др Владимир Рогановић из ЈП Службени гласник и уредник тома др Милан Радовановић из Географског института Јован Цвијић САНУ.

На крају програма су уручене захвалнице установама и појединцима који су у овом периоду несебично помогли развој и унапређење Националног парка Тара.

Захвалнице су добили:

  1. Министарство пољопривреде и заштите животне средине
  2. Министарство пољопривреде и заштите животне средине - Управа за шуме
  3. Министарство трговине, туризма и телекомуникација
  4. Завод за заштиту природе Србије
  5. Шумарски факултет Београд
  6. Биолошки факултет Београд
  7. Туристичка организација Србије
  8. Природњачки музеј Београд
  9. ЈП Службени гласник
  10. Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ
  11. Геолошки завод Србије
  12. СО Бајина Башта
  13. Развојни програм Уједињених нација - УНДП
  14. Културни и документациони центар Срба у Мађарској
  15. Радио телевизија Србије - дописништво Ужице
  16. Радио телевизија Србије – Јован Мемедовић
  17. Др Љубодраг Михаиловић – професор шумарског факултета у пензији

По окончању свечаног дела уследио је излет бродом у кањон Дрине.

Национални парк Тара је проглашен одлуком Народне скупштине СР Србије 13. јула 1981. иако су прве иницијативе за оснивање парка покренуте 1954. године од стране шумарских ињжењера Стевана Коларевића, проф. др Драгомира Милојковића и др Душана Чолић. Основни разлози за проглашење Националног парка Тара су очувани шумски комплекси, природне популације Панчићеве оморике и велика биолошка разноврсност.  

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм