• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Весела и драга Медена је замишљена као атракција и аниматор деце и посетилаца у Центру за посетиоце и промоцију Парка на разним манифестацијама. Медведица има на хаљиници лого НП Тара и тамно зелену боју, која симболише ово заштићено подручје богатог шумом и на глави црвени цвет - божур који асоцира на разноврсну флору.

Инспирација за маскоту нам је био мрки медвед, највећа звер Европе, животиња по којој наша Тара постаје све препознатљивија и популарнија. Да подсетимо љубитеље Таре и природе мрки медвед је законом заштићена врста чија најбројнија популација у Србији живи на на овој планини. 

Маскота је дизајнирана и направљена у сарадњи тима Националног парка Тара и  студија за костиме и маскоте Маслачак Арт у Београду средствима Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије. Ресорно министарство је у овој години финансирало додатно опремање Центра за посетиоце у Бајиној Башти и тиме нас подржало у жељи да "ОЖИВИМО" овај простор. На овај начин смо добили могућност да убудуће организујемо нашим суграђанима, а пре свега деци, едукативно забавне програме кроз које ћемо промовисати и штитити нашу Тару. Задовољство нам је што  Дечији вртић "Невен" из Бајине Баште исказао жељу да буде партнер Националном парку Тара у осмишљавању еколошких представа у Центру.

Тим који је осмислио маскоту:  Ивана Кафеџић дипл. пејз. арх., Мирјана Мијановић Петковић, дипл. пејз. арх. (Служба уређења простора ЈП „Национални парк Тара“),  помоћ при осмишљавању одела маскоте Јасна Станковић, дипл. историчар уметности (Установа култура Бајина Башта).

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм