• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Протекле недеље, 26. и 27. јула, у Националном парку Тара су ухваћена и обележена три мрка медведа.

На два хранилишта за прихрану медведа ухваћене су две женке (тежине 119,3 кг и 162,5 кг) и један крупан мужјак (207,4 кг). Све три јединке су ухваћене на безбедан начин и анестезиране под стручним надзором ветеринара, након чега су измерене, а такође су им узети узорци крви и длаке за генетске анализе. Сва три медведа су обележена микрочиповима, а женке су добиле и огрлице за праћење путем сателита, после чега су неповређене пуштене назад у природу.

„Током наредне три године, колико ће трајати њихово праћење, очекује се да ће огрлице стављене на ове две женке послати преко 40.000 прецизних локација (координата) што ће нам омогућити њихово праћење у реалном времену, а самим тим и боље податке о њиховим навикама и претњама по ову заштићену врсту.“ – објаснио је доц. др Душко Ћировић, руководилац Српског тима за мониторинг мрког медведа.

На подручју Таре је настањена најбројнија популација мрког медведа у Србији – око 50 јединки. Мониторинг ове заштићене врсте у Србији је започео и одвија се у Националном парку Тара од 2006. године у сарадњи ЈП „Национални парк Тара“, Биолошког факултета Универзитета у Београду и Природњачког музеја из Београда. До сада је укупно маркирано 18 медведа, од тога 14 са огрлицама за сателитско праћење, а тренутно се прати 6 јединки. Такође, стање популације највећег европског предатора се у задње три године прати помоћу специјалних камера тзв. „фото-замки“.

Тренутне активности на праћењу и заштити медведа се одвијају у оквиру пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“ који спроводи Светска организација за природу (WWF) а финансира Шведска међународна развојна агенција (SIDA). Пројекат се спроводи од октобра 2015. до октобра 2019. године, а за циљ има повезивање локалне заједнице са управљачима заштићених подручја ради унапређења очувања природе и стварања основе за развој одрживог туризма и образовних програма у заштићеним подручјима.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм