• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Тара се, у сарадњи са орнитолозима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, од 5. до 12. септембра одржан је други камп за прстеновање птица у склопу праћења јесење сеобе птица и миграција преко подручја Таре.

Камп има едукативни карактер јер је у прстеновању учествовало и 20 ученика, са наставницима, из О.Ш. "Рајак Павићевић", О.Ш. "Свети Сава" и Гимназије "Јосиф Панчић". Током посете кампу деца су била у прилици да се упознају са теренским радом орнитолога, детерминишу врсту птице, виде начин прстеновања и чују занимљивости везане за поједине врсте птица које бораве у Парку или само пролазе кроз њега на путу према топлијим крајевима.

Током седам дана, прстеновано је око 230 птица, односно 40 врста птица, међу којима су биле сива и жута жуна, мали детлић, звиждак, сеница, црвендаћ, јелова сеница, краљић и друге.

Прстеновање птица је метода истраживања која се темељи на индивидуалном обележавању. Орнитолошким мрежама постављеним на рубу шуме орнитолози хватају птице које мигрирају у топлије крајеве и прикупљају податке о стању њихових популација и путевима миграција. Након што се птице ухвате у мреже, орнитолози их вежу, мере, прстенују и записују податке, а потом их неповређене пуштају. Свако опажање тако прстеноване птице говори о њеном животу тј. о путевима кретања. Брижљиво евидентирање места на којима су прстеноване птице виђене или уловљене омогућује нам да одредимо њихове селидбене путеве те подручја гнежђења и зимовања. Најбољи резултати прстеновања постижу се организованим акцијама када се на једном месту птице прстенују у дужем временском периоду јер се управо оваквим континуираним праћењем долази до нових информација о њиховом комплексном понашању током миграција. 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм