• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

WWF, Светска организација за природу покренула је први циклус програма „WWФ Академија за природу“ који траје од 18. до 22. октобра 2016. године у Истраживачкој станици Петница.

Академија, која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе", осмишљена је тако да наставници и ученици из 10 основних и средњих школа из целе земље науче како да живе на одржив начин и активно и креативно заштите природу, а постаће и амбасадори једног од пет заштићених подручја обухваћених пројектом. 

Полазници академије ће целе школске године заједно са управљачима заштићених подручја, односно националним парковима Фрушка гора, Ђердап и Тара, Специјалним резерватом природе Горње Подунавље и Пределом изузетних одлика Авала, радити на промоцији њихових природних и културних вредности. 

„Велика нам је част што смо покренули први циклус WWF академије за природу која ће низом креативних образовних активности укључити наставнике и ученике у заштиту природе, али и подестити их да је сама природа највећа школа која има још пуно тога да нас научи,“ изјавила је Соња Бађура, координаторка програма за едукацију WWF-а у Србији. Бађура је нагласила да је посебно радује велики број пријава из школа широм Србије, које ће, ако не овогодишњим, бити обухваћене неким од наредних циклуса академије.

Програм академије обухва теме које ће поред осталог говорити о заштићеним подручјима њиховом значају за људе и природу, о еколошком отиску, односно животном стилу и утицају људи на природу, као и о учешћу грађана у очувању природе. 

WWФ академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштиценим подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја. 

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм