• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У оквиру активности WWF академије за природу посетом ученика Гимназије „Јосиф Панчић“ Управи и Центру за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти почела је реализација ученичког пројекта „Мини парк“. Сврха ове посете била је да чланови пројектног тима  и биолошке секције схвате шта значи управљати заштићеним подручјем.

Пројекат „Мини парк“ су осмислили чланови биолошке секције Гимназије „Јосиф Панчић“ заједно са професорицом биологије Александром Ђурић Караклић као амбасадори НП Тара на Академији за природу која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“. Циљ је приближити вредности нашег заштићеног подручја ученицима Гимназије, али и осталој деци школског и предшколског узраста са територије општине Бајина Башта.

Мини парк који ће се налазити у школском дворишту и у коме ће бити засађене репрезентативне дрвенасте и зељасте биљке овог подручја треба да приближи флору Националног парка Тара како најмлађим, тако и свим осталим заинтересованим суграђанима. Представници гимназије ће у реализацији овог пројекта имати помоћ од стране ЈП „Национални парк Тара“ кроз укључивање стручњака парка у ове активности, али и кроз одређена финансијска средства и донацију садног материјала.

Активности планиране у оквиру пројекта јесу:

- децембар – посета Управној згради Националног парка Тара,

- јануар – вршњачка едукација – чланови пројектног тима ће презентовати НП Тара својим вршњацима,

- март – посета Митровцу и почетак припремних радова за уређење парка,

- април – обилазак расадника НП Тара и посета Предовом крсту; сађење биљака у парку,

- 12. мај – Свечано отварање Мини парка.

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштиценим подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја. 

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм