• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У оквиру активности WWF академије за природу представници Националног парка Тара посетили су ОШ Димитрије Туцовић на Златибору и на тај начин почела је реализација ученичког пројекта „Златиборе питај Тару“. Сврха ове посете била је да чланови пројектног тима  и биолошке секције схвате шта значи управљати заштићеним подручјем.

Пројекат „Златиборе питај Тару“ су осмислили чланови биолошке секције ОШ Димитрије Туцовић заједно са наставницом биологије Снежаном Туцић на Академији за природу која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

Циљ пројекта „Златиборе питај Тару“ је да ученике ОШ Димитрије Туцовић, али и све остале заинтересоване становнике Чајетине и посетиоце Златибора боље упознамо са нетакнутом природом Таре, са угроженим биљним и животињским врстама од којих су неке присутне и на Златибору. Кроз промоцију НП ,,Тара“ , показујући како се природа штити на Тари, ученици ће апеловати и да се на Златибору мора више водити рачуна о заштити природе.

Активности планиране у оквиру пројекта јесу:

- децембар – посета Управљача школи и презентација Националног парка Тара,

- јануар – вршњачка едукација – чланови пројектног тима ће презентовати НП Тара својим вршњацима,

- фебруар – предавање представника „Србија шума“ о значајним встама на Златибору.

- 21. март – посета Управљача и представа у Дому омладине у Чајетини,

- 22. април – презентација НП Тара на Краљевом тргу на Златибору

- мај – посета ученика Националном парку Тара и упознавање са основним вредностима

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштиценим подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја. 

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм