• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Еко Карст – Екосистемске услуге крашких заштићених подручја - покретачка снага локалног одрживог развоја 

Састанком у Љубљани започеле су активности на реализацији међународног пројекта Еко Карст, у оквиру Интерег - Дунавског транснационалног програма, који има за циљ очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја у оквиру слива Дунава и развој локалног предузетништва базираног на екосистемским услугама.

Пројекат Еко Карст траје до средине 2019. године и укључује 12 партнера из девет земаља дунавског региона, на челу са Заводом за газдовање шумама Словеније. Укупна вредност пројекта финасираног из Кохезионог фонда ЕУ је 2.273.302,5 евра, од чега је део НП Тара 113.850 евра.

Идеја пројекта је да се у 7 заштићених подручја, прво развије методологија за процену стања биолошке разноврсности крашких екосистема и заједно са локалним становништвом дође до листе могућих услуга екосистема. За сва пилот подручја, биће припремљен акциони план за унапређење и очување биодиверзитета и развој локалног предузетништва заснованог на екосистемским услугама. Искуства овог пројекта ће бити примењива на целу област Динарског лука и Слива Дунава.

"Очекујемо да на основу искуства и знања које будемо стекли у раду и комуникацији са представницима локалне заједнице и пројектним партнерима, развијемо заједничку стратегију о томе како на најбољи начин управљати осетљивим крашким екосистемима и како на одржив начин развијати предузетништва у њима", истиче Маријана Јосиповић координатор пројекта у Националном парку Тара.

 

Како би дошао до што бољих и прецизнијих података НП Тара анкетирати све заинтересоване стране и организовати радионице како би добио ставове и предлоге представника локалне заједнице и релевантних институција. Упоредо са овим активностима на терену ће се вршити мапирање екосистема  и унапређење постојеће ГИС базе. Такође, биће организовано и једно студијско путовање за представнике локалне заједнице у неко од заштићених подручја која учествују на пројекту.

Учесници пројекта:

  1. Завод за газдовање шумама Словеније, Словенија
  2. Нотрањски Регионални Парк, Словенија
  3. ЈУ „Парк природе Жумберак-Самоборско горје“,Хрватска
  4. Национални парк Калкалпен, Аустрија
  5. Глобални Фонд за природу – Међународна организација за животну средину и природу, Немачка
  6. Управа Националног парка Бук, Мађарска
  7. Центар за еколошка истраживања, Мађарска академија наука, мађарска
  8. РНП „Ромсилва - Апусени Парк Природе“, Румунија
  9. Паркови Динариди – Асоцијација паркова динарског лука, Црна Гора
  10. Центар за околишно одрживи развој, БиХ
  11. Кантонална јавна установа за заштићена природна подручја Сарајево, БиХ
  12. ЈП „Национални парк Тара”, Србија

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм