• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом обележавања Светског дана шума и Светског дана вода у оквиру WWF академије за природу и ученичког пројекта „Златиборе питај Тару“ у уторак 21. марта у Дому културе у Чајетини је одржана приредба.

Представу под називом “Чувари природе“ су приредили ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине, Јабланице и Златибора заједно са својим учитељицама и наставницама. Приредба је имала неколико сегмената који су се имали за циљ да прикажу вредности НП Тара и укажу на значај шума и вода. Овом, приликом су приказани и најбољи литерарни и ликовни радови. Такође, на почетку приредбе присутнима су се обратили и представници Националног парка Тара.

О СВЕТСКОМ ДАНУ ШУМА
Широм планете се 21. марта обележава Светски дан шума, са циљем да се јавност подсети на значај шума и утиче на подизање свести о потреби очувања и унапређења шумских екосистема. Тема овогодишњег Дана шума је – шума и енергија.

О СВЕТСКОМ ДАНУ ВОДА
Светски дан вода се сваке године обележава 22. марта, а ове године се одржава под слоганом: “Зашто отпадна вода?” са циљем да се утиче на смањење продукције и повећање поновне употребе отпадних вода.

О ПРОЈЕКТУ
Пројекат „Златиборе питај Тару“ су осмислили чланови биолошке секције ОШ „Димитрије Туцовић“ заједно са наставницом биологије Снежаном Туцић на Академији за природу која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

Циљ пројекта „Златиборе питај Тару“ је да ученике ОШ „Димитрије Туцовић“, али и све остале заинтересоване становнике Чајетине и посетиоце Златибора боље упознамо са нетакнутом природом Таре, са угроженим биљним и животињским врстама од којих су неке присутне и на Златибору. Кроз промоцију НП ,,Тара“ , показујући како се природа штити на Тари, ученици ће апеловати и да се на Златибору мора више водити рачуна о заштити природе.

О WWF АКАДЕМИЈИ
WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштиценим подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм