• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У понедељак, 20. марта 2017. Године, у Центру за посетиоце Националног парка Тара одржана је радионицу о процени укључености локалне заједнице у радовог заштићеног подручја. Радионицу су водили Драгана Петраш и Милош Вукелић, које је WWF Adria именовала и едуковала за реализацију ових активности у Србији.

Током 2016. године WWF Adria је уз помоћ међународног тима стручњака развила нову методологију за процену сарадње заштићених подручја и локалне заједнице те процену степена укључености локалне заједнице у рад заштићеног подручја. Циљ ове процене је да се препознају примери добре праксе, који се могу пренети у друга заштићена подручја, али и утврдити ако постоје недостаци у тренутном нивоу сарадње и да низом програма (едукација, студијске посете, тренинзи) допринесе унапређењу постојеће сарадње.

Процена је рађена уз помоћ два упитника. Један је осмишљен за прикупљање података из перспективе управе заштићеног подручја, а други за прикупљање сличних података из перспективе локалне заједнице. Упитници су испуњавани уз отворену дискусију и уз помоћ водитеља радионице. Представници заштићеног подручја су попунили заједно само један упитник, док је сваки представник локалне заједнице попунио посебан упитник.

О ПРОЈЕКТУ
WWF Adria посебно се посветила развоју заштићених подручја у региону Динарског лука и од краја 2015. године спроводи пројекат "Заштићена подручја за природу и људе" (PA4NP). Један од циљева пројекта је ојачати сарадњу између заштићених подручја и њихових локалних заједница, што значајно може да допринесе побољшању квалитета живота локалних заједница и истовремено подржати циљеве очувања заштићених подручја.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм