• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У дводневној посети Националном парку Тара, 27. и 28. априла, боравио је Игор Калмиков директор Резервата биосфере Алтај (Алтайский государственный природный биосферный заповедник) из Русије.

Посета директора Алтајског заповедника Националном парку Тара имала је за циљ размену искустава и разматрање могућности за успостављање сарадње између ова два заштићена подручја.

Током посете Тари господин Калмиков је био у прилици да се упозна са основним вредностима и активностима Националног парка Тара, као и да обиђе неке од најзначајнијих локалитета. Он је колегама из НП Тара кроз неколико презентација представио начин управљања и вредности Резервата биосфере Алтај.

Такође, директор Алтајског заповедника је одржао и презентацију за представнике заштићених подручја из Србије и Македоније који су учествовали на WWF радионици за развој образовних програма.

 

 

 

 

О Резервату биосфере Алтај

 

Основан: 1932. године

Површина: 871.206 хектара

Зоне доступне за еко-туризам: 5% територије

Спада у 5 резервата са највећом биолошком разноврсношћу у Русији

 

  • 1.500 биљних врста
  • 70 врста сисара
  • 333 врсте птица
  • 19 врста риба

Заповедник је термин који се користи на простору бившег Совјетског савеза за заштићена подручја највишег степена заштите (Ia IUCN). Концепт заштите подразумева строгу конзервацију и дозвољене су само научно-истраживачке активности. У последње време мањи делови територије се отварају за еко-туризам. У Руској федерацији постоје 103 заповедника и 50 националних паркова. 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм