• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Активно учешће током гостовања Научног камиона у Ужицу узео је и ЈП „Национални парк Тара“ и 8. маја представио вредности и значај овог заштићеног подручја.

Научни камион представља својеврсну путујућу лабораторију, изложбени простор и учионицу која гостује у градовима Србије и представља увод Ноћ истраживача која се организује задњег дана септембра. Ове активности реализује Институт за Биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у оквиру пројекта „РеФокус“ финансираног од стране Европске уније.

Првог дана,8. маја, гостовања Научног камиона у Ужицу запослени ЈП „Национални парк Тара“ Миодраг Петровић и Ранко Милановић су одржали три предавања за стотинак ученика. Млади су били у прилицци да сазнају шта су то заштићена подручја ,који је њихов значај и како их можемо сачувати. Такође, били су у прилици да открију које су основне вредности Националног парка Тара и да се упознају са значајним представницима из биљног и животињског света попут „царица свих ендемита“ Панчићеве оморике.

Из Института „Синиша Станковић“ наводе да на овај начин настоје да наука изађе из лабораторија и кабинета пред људе, посебно младе, да покаже применљивост у свакодневном животу. Такође, циљ је и децентрализација науке односно анимирање што већег броја људи из целе Србије.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм